Obeležen Svetski dan metrologije na Fakultetu tehničkih nauka


22.05.2024. - 07:56

U Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, 20. maja 2024. godine obeležen je Svetski dan metrologije (World Metrology Day) 2024. Događaju je prisustvovao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Branko Markoski, koji je tom prilikom poručio da se ove godine Svetski dan metrologije obeležava pod sloganom „Merimo danas za održivo sutra“.

„Održivost, kao ovogodišnja centralna tema, izabrana je zbog njene važnosti za različite mogućnosti merenja koje su ključne za negovanje održive globalne ekonomije i životne sredine“, izjavio je sekretar Markoski.

Prisutne su pozdravili i prof. dr Milan Vidaković (ispred poslovodstva FTN-a, novoizabrani prodekan za nauku i međunarodnu saradnju od 1. oktobra 2024. godine) i prof. dr Radovan Pejanović (ispred Fonda za nauku Republike Srbije).

Svetski dan metrologije, 20. maj je dan kada se širom sveta obeležava godišnjica potpisivanja Metarske konvencije iz 1875. godine od strane predstavnika sedamnaest država.

Organizatori ovog događaja su: prof. dr Platon Sovilj, rukovodilac studijskog programa „Merenje i regulacija“  i Laboratorija za merno-informacione sisteme sa Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

Više o ovom događaju možete pročitati OVDE.

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.