Tim „µ robotics “ osvojio drugo mesto na evropskom prvenstu u robotici Eurobot 2024


21.05.2024. - 14:31 

Na ovogodišnjem evropskom prvenstvu u robotici Eurobot 2024, Srbiju su predstavljale tri ekipe sa Fakulteta tehničkih nauka: „µ robotics “, „Memristor“ i „TEAM: WALL-E“.

U konkurenciji 29 ekipa iz 14 zemalja tim „µ robotics (Mi robotika)“ osvojio je fantastično drugo mesto. Takmičenje je održano od 8. do 11. maja 2024. godine u gradu La Roche-sur-Yon u Francuskoj.

Tema ovogodišnjeg takmičenja “Eurobot 2024” bila je "Farming Mars". Autonomni mobilni roboti su imali zadatak da izvršavaju niz akcija koje su simbolično predstavljale misiju teraformiranja Marsa, tj. pripreme terena i formiranja autonomne staklene bašte za uzgoj hrane kao preduslov za dolazak i naseljavanje astronauta. Tokom meča koji traje 100 sekundi, roboti su morali autonomno, tj. samostalno da se kreću, izbegavaju prepreke i protivničke robote i pritom realizuju sopstvene strageje kako bi maksimizovali broj ostvarenih poena, izvršavajući neke od sledećih simbolički predstavljenih zadataka:
- presađivanje biljaka i početak njihovog uzgoja,
- orjentisanje solarnih panela za napajanje staklene bašte,
- oprašivanje biljaka,
- pravovremeno punjenje sopstvenih baterija i
- predviđanje doprinosa useva.

U okviru predefinisanih ograničenja i pravila tamičari su imali punu slobodu da projektuju sopstvene originalne mehanizme za pogon robota i manipulaciju objektima, biraju senzorske i aktuatorske komponente, definišu softversku arhitekturu i projektuju potrebnu namensku elektroniku, što im je omogućilo izražavanje njihovih kreativnih potencijala i sintezu mnogih znanja iz različitih tehničkih disciplina.

Sve tri ekipe iz Srbije su se posle pet kola našle u prvih 16 mesta i plasirale u osminu finala. U finalnom plasmanu prvo mesto je osvojila ekipa „UCLouvain – BotAnnick“ iz Belgije, drugo mesto tim „µ robotics“ iz Srbije, a treće ekipa „Team Dynamics“ iz Austrije.

Pripreme za Eurobot takmičenje kreću još u septembru kada se objavljuju pravila, nakon čega timovi naporno rade preko šest meseci na realizaciji svojih robota. Visoki plasmani koje naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat su kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata na unapređivanju znanja koja se stiču tokom studiranja, kao i posvećenog dugogodišnjeg volonterskog rada organizacionog tima „Eurobot Srbija“ na obezbeđivanju i unapređenju radnih uslova takmičara. Naši timovi imaju preko 20 godina dugu tradiciju učešća na Eurobot takmičenju i kontinuitet zapaženih rezultata, čime su stekli prepoznatljivost u robotičarskoj i široj akademskoj zajednici.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.