Održana Svečana akademija povodom 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakultet tehničkih nauka


20.05.2024. - 11:17 

Svečanom akademijom održanom u subotu, 18. maja 2024. godine u Gradskoj koncertnoj dvorani obeleženo je 64 godine od osnivanja i 50 godina od sticanja imena Fakultet tehničkih nauka.

Svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj visokih predstavnika državnih, pokrajinskih, verskih, obrazovnih institucija, kompanija, studenata, predstavnika medija, gostiju iz zemlje i regiona bila je prilika da se osvrnemo na tradiciju visokog obrazovanja i inovacija dugu više od pola veka, proslavimo dosadašnje uspehe ali i postavimo temelje za godine koje dolaze.

Goste je, na samom početku pozdravio prof. dr Boris Dumnić, v. d. dekana Fakulteta i osnivanje Mašinskog fakulteta u Novom Sadu 1960. godine a potom i njegovo prerastanje u Fakultet tehničkih nauka 1974. nazvao nesumnjivo jednim od najvećih događaja u naučnoj i stručnoj javnosti Republike Srbije i šire jer okupljanjem tehničkih struka i osnivanjem ovakve snažne institucije, na pravi način je istaknuta uloga obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i transfera znanja u privredne delatnosti.

„Među blizu 3000 novih studenata, koji se upisuju svake godine, prepoznajemo potencijal i gradimo nove generacije spremne da svojim znanjem, i sposobnošću da znanje dele, stignu i budu u vrhu akademske i privredne zajednice savremenog sveta“, istakao je prof. Dumnić.

Na svečanosti su dodeljene povelje za uspešnu saradnju i izuzetan doprinos razvoju Fakulteta tehničkih nauka Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Gradu Novom Sadu, Vladi AP Vojvodine, Skupštini AP Vojvodine i Vladi Republike Srbije a u ime institucija prisutnima su se obratili: rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejan Madić, episkop mohački g. Damaskin, gradonačelnik Grada Novog Sada, gospodin Milan Đurić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Branko Markoski, predsednik Skupšitne AP Vojvodine gospodin Balint Juhas i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospodin Goran Vesić.

Svojim prisustvom događaj su uveličali i ministarka privrede, gospođa Adrijana Mesarović, ministar informisanja i telekomunikacija, gospodin Dejan Ristić, Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za finansije, Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu kao i Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine i dr.
Svake godine povodom svog rođendana Fakultet najboljim studentima dodeljuje nagrade. Nagrade se dodeljuju po grupama studijskih programa za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master studijama za školsku 2022/23. godinu.   

Ovogodišnji laureati su:
1. MARKO NJEGOMIR – nagrada “Mileva Marić Ajnštajn”
2. JELENA ĐERIĆ – nagrada “Nikola Tesla”
3. SLAĐANA JOVANOVIĆ – nagrada “Milutin Milanković”
4. ANDREA KOVAČEVIĆ – nagrada “Živojin Ćulum”
5. IGOR BABIĆ – nagrada “Dragutin Zelenović”

Na svoj rođendan Fakultet dodeljuje i nagrade zaposlenima koji su u protekloj godini ostvarili vrhunske rezultate. Ove godine dobitnici nagrada su:
1. prof. dr STEVAN MILISAVLJEVIĆ, Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžmet – nagrada za najbolje ocenjenog nastavnika
2. STEFAN PEJIĆ, asistent, Departman za arhitekturu i urbanizam – nagrada za najbolje ocenjenog saradnika
3. prof. dr NIKOLA VOJNOVIĆ, Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije – nagrada za ostvaren rezultat u naučnoistraživačkom radu
4. prof. dr NEMANJA STANISAVLJEVIĆ, Departman za zaštitu životne sredine i zaštite na radu - nagrada za ostvarene rezultate u saradnji sa privredom
5. TIJANA MOCELJ, Služba za marketing - nagrada za ostvarene rezultate u radu stručnih službi
6. GOSPA ĐAJIĆ, Studentska služba – Specijalna nagrada za dugogodišnji doprinos i posvećenost u radu

Ovogodišnji dobitnik zahvalnice za uspešnu saradnju i značajan doprinos razvoju i unapređenju nastavnog i istraživačkog kapaciteta Fakulteta je kompanija Schneider Electric doo Novi Sad. U ime kompanije nagradu “Biznis partner” primio je gospodin Dragoljub Damljanović, direktor razvojnog centra Schenider Electric-a u Srbiji.

Veliku čast Fakultetu svojim prisustvom i nadahnutom interpretacijom ukazao je jedan od najpoznatijih violinista današnjice, maestro Stefan Milenković a kulturno umetnički program uputpunio je i hor Gimanzije “Jovan Jovanović Zmaj”.



Više fotografija i kratak video možete pogledati u galeriji.








 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.