Međunarodna konferencija: Evropska kulturna memorija u svojoj digitalizaciji – krieranje kulturne memorije u 21. veku?


13.05.2024. - 13:46 

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za učešće na međunarodnoj konferenciji: Evropska kulturna memorija u svojoj digitalizaciji – krieranje kulturne memorije u 21. veku?
 koja će se održati 6. i 7. novembra 2024. godine u Austriji.
Datum: 6-7. novembra 2024. godine
Lokacija: Univerzitet u Gracu, Austrija
Apstrakti: do 19. maja 2024. godina
Organizator: Polje izvrsnosti – dimenzije Evrope

Koncept kulturnog nasleđa je bio u opticaju decenijama (npr. UNESCO konvencija 1972), ako ne i vekovima (npr. diskusija o repatrijaciji umetničkih dela na Bečkom kongresu 1815), u naučnom, kulturnom i političkom kontekstu. Opsežna digitalizacija zbirki u arhivima, muzejima i bibliotekama, kao i digitalna diseminacija i posredovanje kulturnih artefakata takođe je uokvirena kao podrška procesu evropeizacije. Na primer, misija Europeane dokumentuje ovaj interes za stvaranje evropskog kulturnog identiteta (Capurro 2023). Sama ideja o evropskom nasleđu ugrađena je u viziju i politiku Evropske unije, negovanje zajedničkog evropskog identiteta i sećanja na osnovu zajedničke kulture i istorije, kao i odbacivanje nasilnih iskustava 20. veka (Radonić 2023).

Konferencija „Evropska kulturnamemorija u svojoj digitalizaciji“ fokusira se na presek kulturnog nasleđa, digitalne transformacije i procesa evropeizacije, takođe reagujući na nedavne dinamičke trendove u veštačkoj inteligenciji. Ona ima za cilj da preispita i problematizuje dimenzije kulturnog nasleđa iz evropske prošlosti u kontekstu savremenih društvenih, kulturnih i tehnoloških transformacija. Time se uzima u obzir i transformativni (tehnološki) i reprezentativni (diskurzivni) potencijal digitalizacije kulturnog nasleđa.

Na ovoj konferenciji će se raspravljati o evropskim i nacionalnim strategijama kulturne i istraživačke politike u kontekstu kulturnog nasleđa i njegove digitalne transformacije uopšte i kroz prizmu konkretnih projekata koji se bave ovim procesom. Pored toga, biće reči o nedavnoj saradnji između digitalnih humanističkih nauka i organizacija i istraživača kulturnog nasleđa. Kontekstualizacijom nasleđa u Agendi evropskog digitalnog društva, opštim procesima digitalne transformacije, fikcijom podataka i razvojem veštačke inteligencije, pokrenućemo aktuelne debate u oblasti digitalnih humanističkih nauka i studija memorije.

Cilj konferencije je da okupi istraživače i naučnike iz različitih disciplina i razmisli o stanju istraživanja u ovoj oblasti, otvarajući nove diskusije i dijalog.

Pozivamo vas da pošaljete priloge, posebno na sledeće teme:
• Nacionalne/transnacionalne/evropske politike, identiteti i oblast digitalnog kulturnog nasleđa
• (strategije, finansiranje, trendovi, transformacije, itd.);
• Obećanja i očekivanja digitalizacije, datafikacije i veštačke inteligencije u kontekstu kulturnog nasleđa Evrope i procesa evropeizacije;
• Istraživanja i razmišljanja o relevantnim akterima, institucijama, mrežama i akterima u ovim procesima (GLAM-ovi, univerziteti, nevladine organizacije, nezavisne inicijative, zajedničke stvari, itd.);
• Različite vrste digitalnog kulturnog nasleđa (uključujući arheološko, arhitektonsko, nematerijalno kulturno nasleđe, pokretne kulturne relikvije i muzeje, antičke knjige i arhive, internet i digitalni umetnički i kreativni sadržaj novih medija) i njihove materijalne, infrastrukturne i diskurzivne dimenzije;
• Transformacija kulturne memorije u doba digitalizacije.

Takođe podstičemo doprinose koji istražuju druge srodne teme, uključujući društvene, istorijske, kulturne, tehnološke, političke, obrazovne, ekološke, komunikacione, organizacione, kritičke, akademske i druge dimenzije na preseku evropskih studija memorije i istraživanja digitalnog kulturnog nasleđa.

Koncept i organizacija: Georg Vogeler (ZIM), Gerald Lamprecht (CJS), Dušan Ristić (ZIM), Chiara Zuanni (ZIM)

Organizatori traže finansijska sredstva za pokrivanje troškova putovanja i smeštaja (biće pokriveni prema raspoloživim sredstvima). Nezavisnim naučnicima, kao i istraživačima u ranoj karijeri, biće dat prioritet za finansijsku podršku.

Pošaljite sažetak (maks. 300 reči) i kratku biografiju na: office.cjs@uni-graz.at do 19. maja 2024. godine.
Povratne informacije o prihvatanju sažetka biće dostavljene do 30. juna 2024.