Projekat izrade GAP analize proizvodnje biometana u Srbiji


19.04.2024. - 07:05 

Tim sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu koji čine prof. dr Đorđe Đatkov, doc. dr Miodrag Višković i prof. dr Dejan Ubavin učestvuje u projektu izrade GAP analize proizvodnje biometana u Srbiji. Projekat finansira UNDP Srbija (United Nations Development Programme Serbia) i sprovodi se u saradnji sa timom ove institucije koji čine projektni menadžer, Radomir Milovanović, Tatjana Strahinjić Nikolić i Žarko Petrović.

Tema projekta objedinjuje oblasti obnovljivih izvora energije i biogoriva, zaštite životne sredine, cirkularne bioekonomije i održive poljoprivrede. Projekat je od izuzetne važnosti na nacionalnom nivou, sa ciljem da Ministarstvo rudarstva i energetike RS, kao direktni korisnik rezultata, omogući implementaciju biometana na tržištu kao važnog energenta za održivi razvoj Srbije na putu ka dekarbonizaciji.

Očekivani rezultati projekta su predlog izmena zakonskog i podzakonskog okvira za uspešnu implementaciju (uključujući mere podrške), definisanje nacionalnih ciljeva za proizvodnju biometana, određivanje potencijala na osnovu dostupnih sirovina i mapiranje resursa, ocena postojeće infrastrukture, definisanje preduslova za isplativu investiciju, identifikacija potencijalnih projekata za realizaciju, itd.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.