Nacionalni program „Za žene u nauci“ u Republici Srbiji za 2024. godinu


25.03.2024. - 10:14 

Četrnaesti ciklus Nacionalnog programa „Za žene u nauci“ namenjen je mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.

Najtalentovanije mlade naučnice biće nagrađene priznanjima i finansijskim delom nagrade u vrednosti od po 5 hiljada evra. Nacionalna priznanja „Za žene u nauci“ predstavljaju podršku njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji, a novčana sredstva namenjena su za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja.

Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs se nalaze sve informacije o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2024. godinu.

Čuvena međunarodna inicijativa Loreal – Unesko „Za žene u nauci“ (L'Oreal- UNESCO For Women in Science) obeležila je 25 godina postojanja, dok je ovaj program u Srbiji pokrenut 2010. godine i sprovodi se u partnerstvu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom i kompanije Loreal Balkan. Do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara. Cilj programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. Javno proglašenje pobednica konkursa „Za žene u nauci“ u Srbiji biće na svečanoj ceremoniji krajem 2024. godine.

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene!