Profesori sa FTN-a među 2% najcitiranijih naučnika u svetu


28.12.2023. - 12:43 

U zgradi Rektorata u sredu, 27. decembra 2023. godine priređen je Svečani prijem u čast istraživača sa Univerziteta u Novom Sadu čija su imena uvrštena u novi pregled 2% najcitiranijih istraživača u svetu koji objavljuje Univerzitet Stenford (tzv. Stenford lista).

Reč je o naučnicima sa Univerziteta u Novom Sadu, među kojima je deo njih rangiran u okviru liste za postignuća u toku celokupne karijere, a deo u okviru liste za postignuća u toku jedne godine (2022). Na pomenutim listama se nalazi čak tri profesora sa Fakulteta tehničkih nauka. To su: akademik prof. emeritus dr Teodor Atanacković, prof. emeritus dr Livija Cvetićanin i prof. dr Ivana Kovačić.

Najznačajnije rezultate rada ovih naučnika na događaju je predstavio rektor Univerziteta prof. dr Dejan Madić, dok su prisutne takođe pozdravili prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete.

Baza podataka o najboljim svetskim istraživačima na osnovu koje su formirane dve liste 2% najcitiranijih istraživača u svetu obuhvata standardizovane podatke o citiranosti, h-indeksu, prilagođenom hm-indeksu prema koautorstvu, citiranosti prema različitim autorskim pozicijama i kompozitni indeks.

Deo teksta i fotografije preuzete su sa Internet stranice Univerziteta u Novom Sadu.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.