Stručna ekskurzija studenata Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva


12.12.2023. - 13:47 

Studenti četvrte godine Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva su 07. decembra 2023. godine bili na stručnoj ekskurziji u Pančevu gde su imali prilike da posete kompanije Brose i UTVA.

Prvo su posetili kompaniju Brose gde su imali prilike da se upoznaju sa procesom proizvodnje i sklapanja komponenti za auto industriju. Tokom obilaska kompleksa, viđene su najsavremenije tehnologije manipulacije, proizvodnje i kontrole u proizvodnji. U samoj fabrici se nalazi na stotine robota koji vrše različite funkcije, od transporta delova do same obrade, manipulacije, sklapanja i kontrole proizvedenih delova.

Zatim, usledila je poseta kompaniji UTVA koja je deo namenske industrije Srbije i bavi se proizvodnjom aviona i naoružanja. Tokom posete, studenti su imali prilike da se upoznaju sa kompletnim proizvodnim tokom – od projektovanja u softverima za 3D modelovanje, proizvodnje komponenti i njihovog sklapanja, pa sve do finalnog ispitivanja aviona i probnog leta. Ukazano je na trenutne i buduće poslove modernizacije aviona vojnog vazduhoplovstva.

Potom, studenti su posetili sektor za proizvodnju naoružanja gde su mogli da vide najnovija rešenja za raketne lansere koji se koriste kao oružje helikoptera i lakih aviona, kao i samohodne i vučene artiljerije. Takođe, prikazana je prenamena protivavionskih topova u automatizovane stanice koje se postavljaju na najnovije generacije oklopnih vozila.

U obe kompanije je predstavljena mogućnost plaćene prakse za studente Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva i ukazano je na veliku potrebu na tržištu za inženjerima konstruktorima.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.