Dan scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za decu i mlade na FTN-u


14.11.2023. - 11:55 

U četvrtak, 23. novembra u prostoru SCENlab-a od 10 do 17,30 časova održaće se celodnevna međunarodna konferencija posvećena Scenskom dizajnu i novim tehnologijama u pozorištu za decu i mlade.
Događaj je rezultat saradnje Nacionalnog saveza pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija, Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ International, SCEN centra i Fakulteta tehničkih nauka.

Osnovna tema „Dana scenskog dizajna i novih tehnologija“ biće kako u pozorištu za mlade pratiti razvoj tehnologije, s obzirom na to da je ona postala važan, sastavni, deo života. Kako zaista integrisati tehnologiju, a ne koristiti je kao senzaciju, spektakl, pitanje je koje ova konferencija postavlja. O čemu nam tehnologija omogućava da govorimo? Koja su tehnološka sredstva postala toliko uključena u svakodnevicu da ih sada autori već nužno integrišu u pozorišni izraz? Da li nam tehnologija može pomoći da se približimo deci i mladima? Koji su izazovi i prednosti tehnološke revolucije, i kako o njima govoriti? Sa druge strane, ostaje pitanje maštovitog i kreativnog razigravanja scenskog prostora, originalnosti dizajna u pozorištu za decu i mlade.

TADIJUS FILIPS (SAD/ Kolumbija) se, kao renomirani pozorišni stvaralac i inovator vredno i suptilno bavi novim tehnologijama i koristi naizgled monotonu platformu za komunikaciju (ZOOM) kao poligon za duhovitu i inteligentnu razmenu ideja sa virtuelnom publikom sa najrazličitijih delova planete. On će se učesnicima kongresa obratiti iz Argentine i govoriće o svom poslednjem projektu koji je razvijao i kreirao u Švedskoj. U razgovoru će takođe učestvovati KRISTIJAN ARIN (Švedska), umetnički direktor i glumac iz pozorišta TEATERI, koji je sa Tadijusom u saradnji upravo premijerno izveo predstavu ZOO MOVIE.

LINEA HAPONEN (Finska) svojim uzbudljivim, maštovitim i snolikim scenskim kreacijama već decenijama kombinuje najrazličitije izvođačke prakse i u potpuno svežoj i uvek originalnoj formi donosi pred svoju mladu publiku svetove pune dinamike, cirkuske veštine, nežne i krhke, samo njoj svojstvene. Ona će se uživo obratiti učesnicima i predstaviće svoju pozorišnu avanturu od neverbalnog pozorišta do novog cirkusa, lutkarstva i izrazito autorskog scenskog dizajna koji predstavlja poseban pečat u svesti posmatrača.

DAVID VENTURINI (Italija) je pionir primene novih tehnologija u pozorištu za decu i mlade. Svojim projektom „Children’s Cheering Carpet“ dokazao je da umesna, inteligentna i svrsishodna primena novih (svakodnevno sve savršenijih) tehničkih i tehnoloških dostignuća može pomerati granice pozorišta za decu i mlade i stalno ih širiti. On će govoriti o svom iskustvu u vezi sa multimedijalnim, interaktivnim predstavama-instalacijama koje je i publika kod nas imala priliku da vidi na festivalu TIBA pre mnogo godina.

DALIJA AĆIN TELANDER (Švedska / Srbija) već je planetarno prepoznata umetnica koja svoje svetove, svaki put drugačije, nove i sve kreativnije, deli sa najmlađom mogućom publikom – bebama. Ona dokazuje da je uz ogroman istraživački rad i promišljanje moguće spojiti upotrebu savremene tehnologije i potpuno inovativnog scenskog dizajna, stvarajući od pozorišnih predstava koje nam nudi prave umetničke događaje koji se dugo pamte. Dalija će se učesnicima kongresa obratiti sa svojim pogledom na svet novih tehnologija i scenskog dizajna u predstavama koje proizvodi.

FRAU TRAP (Švajcarska), karakteristični po snažnom vizuelnom i muzičkom izrazu, kroz koji otvaraju važne teme, pričaće nam o svojoj poslednjoj produkciji, u kojoj na poseban način kombinuju lutkarsko pozorište, animirani film i tehnologiju, upozoravajući na izazove sa kojima se suočavamo neodgovorno hrleći ka budućnosti.

Poseban deo programa biće posvećen razgovoru o NASTUPU SRBIJE NA 15. PRAŠKOM KVADRIJENALU SCENSKOG DIZAJNA I PROSTORA (PQ), gde je postigla veliki uspeh i osvojila nagrade za najmaštovitiji koncept studentske izložbe, te za aktiviranje zajednice – za nacionalnu izložbu „Moonshine piano“. U razgovoru će učestvovati Andrija Dinulović, direktor projekta i Aleksandra Pešterac, članica kustoskog tima.

U okviru predstavljanja mogućnosti imerivnih praksi, virtuelne realnosti i novih umetničkih formata učesnici će imati mogućnost da se upoznaju sa radom LABORATORIJE INTERAKTIVNIH UMETNOSTI FDU, kao i sa potencijalima koje pruža savremeni kontekst digitalnog okruženja, novih tehnologija i multimedijalnog promišljanja umetničkih izraza u celini. U programu će učestvovati dr um. Mirko Stojković, redovni profesor FDU sa izlaganjem „Imerzivno pozorište i nano spektakl”, Branko Sujić, redovni profesor FDU „Mogućnosti virtuelnog prostora u pozorištu”, i Pavle Dinulović, docent sa temom „Dijalog umetnosti i nauke u alternativnim scenskim praksama”. Razgovor će moderirati dr Jovana Karaulić, docentkinja FDU.

Program su zajedno uredili dr Sanja Maljković, docentkinja na Odseku za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN, Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dizajner svetla, osnivač Radio.nice.

Događaj se održava u sklopu Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade „Prekretnica” koja traje od 19. do 25.