Svečano otvaranje XXII Međunarodni simpozijum ENERGETSKA ELEKTRONIKA - Ee2023


20.10.2023. - 08:41 

XXII Međunarodni simpozijum ENERGETSKA ELEKTRONIKA (Ee 2023) predstavlja jedinstven naučni skup u regionu i Evropi, a ove godine obeležava retki jubilej, 50 godina postojanja, odnosno od prvog savetovanja održanog u zgradi SANU u Beogradu 1973. godine.
Organizuju ga Srpska akademija nauka i umetnosti, Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Društvo za energetsku elektroniku Srbije iz Novog Sada. Takođe, on je vrhunskog međunarodnog ranga prepoznat od strane Web of Science, Scopus i Google Scholar, citatnih i digitalnih baza, a svi referisani radovi su dostupni preko digitalne biblioteke IEEE Xplore i KOBSON-a.

Cilj simpozijuma je da obezbedi forum za prezentaciju i diskusiju o stanju nauke i tehnologije u oblasti energetske elektronike i drugih srodnih oblasti. Na skupu će se predstaviti vrhunski originalni radovi, koji predstavljaju prikaz teorijskih ili eksperimentalnih rezultata istraživanja, kao i rezultate primene razvijenih metoda, rešenja i uređaja u inženjerskoj praksi, kao praktičnih iskustava u eksploataciji i radu. Simpozijum je i prilika da se prikažu rezultati naučnih projekata koje finansiraju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Fond za nauku Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Program obuhvata 7 tematskih oblasti: Energetski pretvarači i komponente, Automobilski i industrijski elektromotorni pogoni, Električne mašine, Napredni upravljački sistemi i merenja, Pametna energetska elektronika, pametne mreže i energetska skladišta, Kvalitet električne energije i Obnovljivi i distribuirani energetski resursi.

Očekuje se da će skup okupiti oko 200 profesora, naučnika, istraživača i stručnjaka ove multidisciplinarne oblasti iz inostranstva i zemlje. Očekuje se i veliko interesovanje mladih istraživača i studenata elektrotehnike iz Srbije.

Više informacija, kao i program, možete pronaći OVDE.