Stručna poseta studenata Departmana za energetiku i procesnu tehniku


19.06.2023. - 11:26 

Studenti IV godine studijskog programa Mašinstvo - Energetika i procesna tehnika i Čiste energetske tehnologije su prilikom dvodnevne stručne studentske ekskurzije (8-9.6.2023.) posetili termoelektranu “Kostolac B”  i hirdroelektranu „Đerdap 1“.
Stručna ekskurzija je organizovana u cilju boljeg upoznavanja studenata sa opsegom njihovih zaduženja na budućim radnim mestima kao budućih diplomiranih inženjera mašinstva.

Poseta termoelektrani “Kostolac B2-TEKO B” omogućila je studentima da steknu uvid u proces proizvodnje električne energije iz uglja. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa radom svih ključnih delova termoelektrane, kao i sa tehnikama koje se primenjuju za efikasno sagorevanje uglja i kontrolu i smanjenje emisija. Ova izuzetno značajna stručna poseta, omogućila je studentima da primene teorijska znanja iz oblasti energetike na konkretnom primeru. Pored toga, susret sa inženjerima koji rade u termoelektrani pružio im je priliku da razmene iskustva sa stručnjacima iz industrije.
Nakon posete termoelektrani Kostolac, usledio je obilazak jednog od najznačajnijih istorijskih spomenika u Srbiji – Golubačkoj tvrđavi. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa raznim periodima Golubačke tvrđave, kao i sa njenoj ulogom u odbrani i zaštiti ovog strateški važnog područja tokom vekova.

Studenti FTN-a su posetili i hirdroelektranu „Đerdap 1“. Najpre se studentima i profesorima obratio glavni mašinski inženjer u HE „Đerdap 1“ kratkim predstavljanjem postrojenja i rezultatima poslovanja u okviru EPS proizvodnje električne energije. Nakon upoznavanja usledio je izuzetno detaljan stručan obilazak hidroelektrane.
Ova hidroelektrana se nalazi na Dunavu i predstavlja jedanu od najvećih hidroenergetskih sistema u regionu. Poseta je omogućila studentima da vide princip rada hidroelektrane i proces pretvaranja hidroenergije u električnu energiju. Domaćini posete su upoznali prisutne i sa istorijatom i fazama gradnje same hidroelektrane. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da posete  postrojenje, mesto gde su nalaze turbine i generatori koji učestvuju u proizvodnji struje.

Na kraju dvodevne ekskurzuje, studenti su posetili arheološko nalazište Viminacijum. Viminacijum je bio jedan od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logora na teritoriji današnje Srbije tokom rimskog perioda. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa ostacima antičkih građevina, rimskim amfiteatrom, rimskim termama, kao i sa grobnicama i drugim artefaktima koji svedoče o životu u to vreme.

Više detalja o ovoj stručnoj poseti možete pogledati na sajtu Departmana za energetiku i procesnu tehniku.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.