Poseta delegacije Tehničkog univerziteta u Gracu FTN-u


02.06.2023. - 08:09

Fakultet tehnikih nauka je u ponedeljak 15. maja 2023. godine, posetila delegacija sa Tehničkog univerziteta u Gracu, Austrija.

Delegaciju su činili profesori Franz Haas, dekan Fakulteta za mašinstvo i ekonomske nauke i šef Instituta za proizvodno mašunstvo, Bernd Markus Zunk, prodekan za nastavu i zamenik Instituta za biznis, ekonomiju i industrijsku sociologiju, Amila Omažić saradnik sa istog instituta, Norbert Enzinger, zamenik Instituta za nauku o materijalima, spajanje i deformisanje, Helmut Benigni, zamenik Instituta za hidraulične mašine, Vanja Subotić, koordinator za internacionalizaciju Fakulteta za mašinstvo i ekonomske nauke i zamenik Instituta za termalno inženjerstvo, Peter Brunnhofer, zamenik Instituta za trajnost elemenata i železničku tehnologiju i Patricia Goetz iz alumni kancelarije. FTN su predstavljali profesori Sebastian Baloš, prodekan za investicije i saradnju sa privredom, inače sa Departmana za proizvodno mašinstvo, Stevan Stankovski, Gordana Ostojić, Srđan Savić i Nenad Medić sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Miroslav Kljajić, Slobodan Tašin i Siniša Bikić sa Departmana za energetiku i procesnu tehniku, kao i Dragan Ružić sa Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo.

Nakon sastanka, potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između dve institucije, a potom su gosti i domaćini obišli naše laboratorije kompatibilne njihovim laboratorijama i upoznali se sa aktivnostima i trenutnim istraživanjima koja se odvijaju.

Tehnički univerzitet u Gracu ima dugu tradiciju, osnovan je 1811. godine, ima čak 3900 zaposlenih i 13700 studenata. Iako postoje osnovne oblasti vezane za nauku o materijalima, ekološke sisteme, mobilnost i proizvodno mašinstvo, informacione tehnologije i humane i biotehnologije, neguje se interdisciplinarnost i kao takva, institucija predstavlja vodeću u Austriji, jednoj od najrazvijenijih država Evrope. Interesantno je da iako su osnovne studije na Nemačkom, master i doktorske su na engleskom, tako da postoji značajan potencijal u inkluziji stranih studenata. Kao takav, Tehnički univerzitet u Gracu je u velikoj meri kompatibilna institucija FTN-u, što je i istaknuto na radnom sastanku.

Konstatovano je da postoji velik potencijal u razmeni nastavničkog kadra, studenata, ali i zajedničkih istraživanja čime će se stvoriti preduslovi za, u prvoj fazi, zajedničkim publikacijama, a kasnije i projektima. Takođe, postoji interes i za principom otvorenih laboratorija, što će omogućiti međusobno korišćenje ekspertiza i opreme za potrebe izrade master radova i doktorata. Saradnja dve institucije koje se nalaze na rastojanju manjem od 600 km bez sumnje ima svetlu budućnost.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.