Održana panel diskusija na temu "Održivosti univerzalne poštanske usluge u svetlu digitalizacije"


21.03.2023. - 08:16 

U Privrednoj komori Srbije 15. marta 2023. godine održana je panel diskusija na temu: “Održivosti univerzalne poštanske usluge u svetlu digitalizacije”. Fakultet tehničkih nauka prepoznat je od strane Pošte Srbije kao jedna od najsavremenijih visokoobrazovanih institucija čija znanja i istraživanja u oblasti poštanskog saobraćaja mogu značajno doprineti budućem pravcu razvoja Pošte.

Učesnici panela bili su dr Nikola Trubit, potpredsednik Evropskog komiteta za poštansku regulative (CERP), Ljubomir Ostojić, direktor Sektora za poštanske usluge (RATEL), prof. dr Dragana Šarac sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Katedra za poštanski saobraćaj i komunikacije, prof. dr Nikola Knežević sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.
Izlaganja panelista, diskusija i zaključci panela važni su za sagledavanje prethodnih stručnih analiza procesa, pokrenutih i onih koji će uslediti u susret novom Zakonu o poštanskim uslugama.

Na panelu je istaknuto da i pored zahteva za brzom digitalizacijom koja direktno utiče na sadržaj univerzalne poštanske usluge, proces digitalizacije, kao i univerzalna poštanska usluga, moraju biti poslovno održivi i za državu i za Poštu, zahtevaju stručno sagledavanje i optimizovan vremenski rok.
Sagovornici su za ciljeve identifikovali – izradu sveobuhvatne analize sa akcentom na studiju RATEL-a o održivosti univerzalne poštanske usluge, kao kratkoročni cilj, što je i zadatak iz Strategije razvoja poštanskih usluga u RS 2021-2025; na srednji rok – da se stručna i održiva rešenja inkorporiraju u Zakon o poštanskim uslugama; dugoročno – integrisanje poštanske infrastrukture u državnu infrastrukturu, kako bi se precizno utvrdilo mesto Pošte u državnim poslovima.
Po pitanjima reforme Pošte Srbije, zaključeno je da će modernizovana Pošta moći da da presudan doprinos reformama u državi, posebno nastavku procesa digitalizacije. Sveopštom stručnom analizom, rečeno je dalje, neophodno je utvrditi celokupnu listu poslova i zadataka koje Pošta može da obavlja za državu, uvažavajući sve posebnosti potreba građana i privrede.

 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.