Izložba - Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti


20.03.2023. - 12:21 

Pozivamo vas na otvaranje izložbe Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti, u četvrtak 23. marta u 19 časova, Spomen - zbirka Pavle Beljanski, Trg galerija 2, Novi Sad.

Povodom 125 godina od rođenja vajara Sretena Stojanovića (1898–1960), jednog od najistaknutijih srpskih umetnika 20. veka, profesori i studenti prve, druge i treće godine smera Scenska arhitektura, tehnika i dizajn Odseka za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, udružili su znanje i praktičan rad kako bi na nesvakidašnji način obeležili jubilej.

Ukrštanjem kustoske prezentacije stvaralaštva Sretena Stojanovića iz muzejskog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (figurine, reljefi, biste, slike i crteži) I studentske interpretacije onoga što su u Galeriji doživeli, realizovana je izložba koja je spojila prošlost i sadašnjost. Uz mentorstvo profesora, studenti su u okviru tri predmeta – Uvod u studije arhitekture, Skulptura i Prostorna instalacija – svoja saznanja, utiske i razmišljanja pretočili u radove, koji u sebi nose senzibilitet nove generacije. Proces njihovog rada, učenja i savladavanja različitih tehnika i medija, dokumentovan je i prikazan u vidu fotografija i tekstualnih zapisa. Postavljena u jedinstvenom ambijentu Spomen-zbirke, paralelno sa originalnim delima velikog majstora Stojanovića, ostvarenja mladih autora otkrivaju njihov kreativni potencijal, kao i sličnosti i razlike likovnog izražavanja u 20. i 21. veku.