Svečano otvoren skup TRENDOVI RAZVOJA: “Univerzitet pred novim izazovima“


08.02.2023. - 21:20 

U prisustvu brojnih eminentnih predstavnika akademske zajednice, visokoobrazovnih i naučnih institucija svečano je otvoren tradicionalni, 29. skup TRENDOVI RAZVOJA. Od 8. do 11. februara u Hotelu „Fontana“ u Vrnjačkoj Banji pažnja naučne i stručne javnosti biće usmerena na temu novih izazova sa kojima se susreću univerziteti u zemlji i regionu.

Skup je otvorila prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Republike Srbije. Otvarajući skup prof. Dukić Mijatović pozdravila je sve prisutne u ime Ministarstva prosvete i ministra Branka Ružića. Prof. Dukić Mijatović navela je, ovom prilikom da skup Trend doživljava kao jednu od najeminentnijih naučnih konferencija na ovim prostorima i izrazila zadovoljstvo što se akademska i naučna zajednica odazvala u ovolikom broju jer ovakvi skupovi okupljaju naučnike i profesore, koji svojim naučnim radovima pomeraju granice. Zaključujući svoje izlaganje prof. Dukić Mijatović je istakla da su teme koje je Skup delegirao, pogotovo teme dualnog obrazovanja i državne mature izuzetno dragocene, značajne za naše društvo, državu i jačanje privrede.

Na svečanom otvaranju skupa, kojim su predsedavali prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka i prof. dr Boris Dumnić, prodekan FTN-a za razvoj i finansije, u ime Fakulteta prisutne je pozdravio prof. dr Srđan Kolaković istakavši tom prilikom tradiciju i značaj održavanja Skupa Trend sa posebnim osvrtom na teme koje su izazvale važnost nivoa prisutnih. Profesor Kolaković je izrazio želju da se nakon Skupa donesu smernice i zaključci u kom pravcu treba da ide visoko školstvo Srbije.

Prisutne je pozdravio i prof. dr Vladan Pantović, predsednik podružnice za obrazovanje IEEE sekcije Srbije i Crne Gore. Prof. Pantović je istakao značaj celoživotnog učenja u 21. veku i poželeo svima uspešan rad.

Nakon svečanog otvaranja uvodno predavanje na temu "Dualni model studija u visokom obrazovanju u Republici Srbiji, aktuelnosti i perspektive razvoja" održala je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete.

Tokom prvog dana Skupa biće održan i Okrugli sto na kome će prisustvovati predstavnici ministarstava, rektori dva državna univeziteta (beogradski i i kragujevački), dekani i prodekani 12 tehničkih fakulteta iz Srbije. Na Okruglom stolu diskutovaće se najaktuelnije teme koje targetiraju akademsku zajednicu u ovom trenutku a to su pitanja državne mature i finansiranja visokoškolskih ustanova.

Tokom skupa „Trendovi razvoja“ biće predstavljen veliki broj radova, čak 102 naučno-stručna doprinosa razvoju visokog obrazovanja. Radovi će biti predstavljeni u sklopu plenarnih  i poster sesija kao i dijalog termina. Radovi dolaze iz 9 zemalja (Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Crne Gore, Bugarske, Francuske i Švajcarske), a pripremilo ih je ukupno 335 autora/koautora. Teme o kojima će se diskutovati su: DUALNI MODEL STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU, NOVI TRENDOVI I TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANJU, FINANSIRANJE VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA I OBEZBEĐENJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ISTRAŽIVANJA, NAPREDNI ALATI I METODE U OBRAZOVANJU i SINERGIJA I POZICIJA UNIVERZITETA, NAUČNO-ISTRAŽIVAČKIH INSTITUTA I NAUČNO-TEHNOLOŠKIH PARKOVA.

Cilj ovogodišnjeg skupa je diskusija o aktuelnim studijskim programima na univerzitetima i njihovoj  usklađenosti sa novim izazovima, potrebama savremene industrije kao i pogled na univerzitetsko obrazovanje od strane kompanija. Takođe, razmatraće se i osavremenjavanje nastavnog procesa kroz saradnju sa privredom u vidu dualnog modela studija, kao i novi trendovi i tehnologije u obrazovanju. Predstaviće se i održivi model finansiranja u visokoškolskim ustanovama i razmatrati potreba za značajnijim učešćem države u finansiranju univerziteta. Diskutovaće se procesi internacionalizacije univerziteta, mobilnosti studenata i profesora kroz Erazmus+, bilateralne i druge projekte, kao i ostvareni rezultati u uspostavljanju i delovanju naučno-tehnoloških parkova i naučno-istraživačkih instituta. Razmatraće se položaj istraživanja i nauke na univerzitetima u pogledu povećanja vidljivosti istraživača i ustanova, kao i internacionalizacije.

Poslednjeg dana Trenda, a nakon detaljne analize svih prezentovanih radova i produktivnih diskusija nakon prezentacija biće usvojeni Zaključci skupa koji će se dostaviti svim relevantnim institucijama, učesnicima skupa i široj akademskoj zajednici.

Zbornik radova sa skupa TREND 2023 biće raspoloživ u digitalnoj formi na sajtu www.trend.uns.ac.rs, a nekoliko arhivskih/bibliotečkih primeraka i u štampanoj formi. Učesnici će moći da mu pristupe on-line i da na svojim računarima, tabletima ili mobilnim telefonima čitaju sadržaje radova.
Organizatori „Trendova razvoja” su Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, a pokrovitelji Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Podružnica Društva za obrazovanje IEEE sekcije Srbija i Crna Gora (IEEE Education Society Chapter of the IEEE Serbia and Montenegro Section).

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.