Prvi Forum industrije i akademije Unapređenje veština za Industriju 5.0


30.11.2022. - 12:20 

Prvi put u Novom Sadu, 29. novembra 2022. godine, održan je industrijsko-akademski forum pod nazivom Unapređenje veština za Industriju 5.0, koji je u zgradi Naučno-tehnološkog parka okupio lidere iz oblasti pametne proizvodnje, predstavnike državnih, lokalnih i regionalnih institucija, akademsku zajednicu i buduće inženjere.

Događaj je bio organizovan u dva panela u okviru kojih su posetioci imali priliku da se upoznaju sa temom, da čuju iskustva i znanja, koja se tiču najnovijih tehnologija u vezi pametne proizvodnje i da diskutuju sa stručnjacima iz uspešnih globalnih, stranih i domaćih organizacija i kompanija. Panelom „Unapređenje veština za Industriju 5.0“  na kome su posetioci mogli da čuju nešto više o novoj strategiji Industrije 5.0 koja pomera fokus sa tehnologije i pažnju usmerava na čoveka, moderirao je prof. dr Aleksandar Rikalović, rukovodilac osnovnih i master akademskih studijskih programa Inženjerskog menadžmenta FTN-a. Svoje stavove na ovu temu izneli su predstavnici NIDEC Elesys Europe, Japanske poslovne alijanse, NALED-a, kao i doc. dr Jelena Ćulibrk sa FTN-a. Na panelu „Pametna proizvodnja – rešenja za Industriju 5.0“ o primeni različitih kombinacija Industrije 5.0 tehnologija osnaženih AI govorili su predstavnici istaknute kompanije Mitsubishi Electric Europe B.V., kompanije Tarkett, prof. dr Mirko Raković, vanredni profesor robotike i mehatronike na FTN-u i prof. dr Aleksandar Rikalović. Moderator ovog panela bio je prof. dr Uglješa Marjanović, vanredni profesor inženjerskog menadžmenta na FTN-u.

Nakon uspešne realizacije događaja koji svojom svrhom izlazi iz okvira dosadašnjih, sličnih događaja i fokusira se na jačanje saradnje između industrije i akademije, očekuje se da FTN Forum preraste u tradiciju. Inicijativu da se pokrene dijalog između predstavnika eminentnih kompanija i fakulteta, sa ciljem obrazovanja inženjera budućnosti, sa naglaskom na savremene pristupe koje nameće Industrija 5.0, pokrenula je Katedre za proizvodne sisteme, organizaciju i menadžment.

„Prepoznali smo potrebe tržišta za znanjima i veštinama koje se razvijaju na studijskim programima Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment, shvatili smo da se i svi mi moramo prilagođavati promenama i razvijati rešenja koja će biti od značaja kako industriji tako i široj društvenoj zajednici. Kao i svaku dobru inicijativu, naš Fakultet je to prepoznao i u saradnji sa Naučno- tehnološkim parkom, organizovao ovaj Forum onako kako smo i navikli naše zvanice. Zaista prijaju reči pohvale učesnika, među kojima su nam posebno drage one koje stižu iz ambasade Japana, kompanija i kabineta predstavnika svih nivoa naših institucija, koji nude svesrdnu podršku za nastavak ovakvih inicijativa koje nam ulivaju nadu da je nemoguće samo reč“, izjavio je prof. dr Nenad Simeunović, šef pomenute Katedre.

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.