Svečano otvoren najveći evropski naučni skup na temu elektroenergetskih sistema


10.10.2022. - 14:06 

Danas je u Master centru Novosadskog sajma otvoren međunarodni skup „Inovativne tehnologije pametnih elektroenergetskih sistema – IEEE PES ISGT Europe 2022“. U naredna tri dana, stručnjaci iz najeminentnijih institucija celog sveta predstaviće inovativna naučno-istraživačka i industrijska dostignuća u oblasti „Smart Grid-a“.

Konferenciju je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić Mijatović koja je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo što se konferencija iz oblasti koja je veoma važna u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji održava u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka.

Zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada, Milan Đurić na svečanom otvaranju istakao je da koncept „Smart City“ zaista pruža niz benefita i da je prednost ovakvog sistema u tome što daje direktne pogodnosti samim građanima a time i više mogućnosti za kvalitetniji život.“ Gospodin Đurić je takođe naglasio da sinergija akademske zajednice i privrede uvek ima bezrezervnu podršku Grada Novog Sada.

Wayne Bishop Jr., potpredsednik svetskog udruženja inženjera elektrotehnike u svom obraćanju izrazio je veliko zadovoljstvo što se nalazi u Novom Sadu i naglasio da je ovo najbolje organizovana konferencija na kojoj je do sada prisustvovao.
Platinum sponzor ovog skupa je kompanija Schneider Electric, a direktor razvojnog centra ove kompanije, gospodin Dragoljub Damljanović podsetio je sve prisutne  da se “u našem gradu pravi “Smart Grid” već 20 godina za ceo svet”.

Prof. dr Luka Strezoski, predsedavajući ove konferencije na svečanom otvaranju izjavio je: “Mi postajemo centralno mesto u svetu što se tiče elektroenergetskih sistema i da će se naredna tri dana u Novom Sadu razmenjivati ideje i dostignuća u okviru mnogobrojnih panela, plenarnih i industrijskih predavanja”.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovali su i dekan FTN-a, prof. dr Srđan Kolaković, prodekan za razvoj i finansije FTN-a, prof. dr Boris Dumnić, profesori, istraživači, naučnici, studenti i mnogi drugi.

Od 10. do 12. oktobra na Novosadskom sajmu biće predstavljeno ukupno 205 naučnih radova, organizovano 15 panela, 6 plenarnih predavanja, kao i 3 industrijska predavanja.

Program konferencije možete pogledati OVDE.



Fotograf: Milan Babić
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.