Studenti proizvodnog mašinstva ponovo na stručnim ekskurzijama


23.06.2022. - 13:42

Nakon duže pauze izazvane COVID-19 pandemijom, studenti proizvodnog mašinstva su ponovo dobili priliku da krenu u obilazak domaćih kompanija i upoznaju se sa aktuelnim dešavanjima u struci. U prethodnih mesec dana organizovane su tri stručne ekskurzije. Sezona je otvorena 26.05.2022. godine upoznavanjem sa dometima celokupne industrije kroz posetu 64. Međunarodnom sajmu tehnike u Beogradu.

Oko sedamdeset studenata imalo je priliku da se upozna sa najnovijim dostignućima iz oblasti metrologije, konvencionalnih i nekonvencionalnih obrada skidanjem materijala, aditvnim tehnologijama 3d štampe, plastičnog deformisanja, ispitivanja materijala, ali i automatizacije, robotike i primene virtuelnih tehnologija, ukratko sa konceptom industrije 4.0..

Nakon uspešnog starta, studenti treće godine 8. juna posetili su tri obližnja proizvodna preduzeća: Unimet iz Kaća, FKL iz Temerina i Termometal iz Ade. Tom prilikom studenti su se se upoznali sa tehnološkim procesima, postupcima obrade rezanjem, postupcima zavarivanja, termičkom obradom pojedinačnih delova i zavarenih konstrukcija, postupcima inženjerstva površina (hromiranje, niklovanje, bruniranje, plazma nitriranje, cementaciju), i mnogim drugim postupcima i tehnikama. Sve to kako u uslovima masovne proizvodnje uskog dijapazona delova, tako i pojedinačne proizvodnje zaista velikog broja različitih delova. Opis proizvodnog procesa bio je izlagan i od strane naših svršenih studenata.

Nakon toga studenti su posetili tri kompanije iz Subotice. Studenti četvrte godine osnovnih akademskih studija i prve godine master akademskih i master strukovnih studija prvo su posetili fabriku kompanije Continental. Predstavnici kompanije upoznali su studente sa samom kompanijom, programom stručne prakse i mogućnostima zaposlenja i rada. Innženjeri Continental-a predstavili su i jedan svoj uobičajen dan na dva radna mesta: inženjera industrijalizacije procesa i inženjera tehničkog razvoja. Tom prilikom studenti su obišli i proizvodni pogon i upoznali su se sa načinom na koji jedna svetski poznata kompanija uspeva da opstane i raste u automobilskoj industriji dugi niz godina.

Nakon Continental-a, poseta Subotici nastavljena je u kompanijama ATB Sever i Motorenwerke koje proizvode elektromotore, prvenstveno za inostrane kupce. Studenti su se upoznali sa svim mašinskim proizvodnim tehnologijama koje su potrebne za proizvodnju jednog električnog uređaja. Nakon obilaska proizvodnih pogona upriličena je i kratka prezentacija o problemima sa kojima se susreću zaposleni mašinski inženjeri. Studenti su stekli znanje o neophodnosti projektovanja i pravljenja elektromotora koji je u stanju da uspešno vrši svoju funkciju u najzahtevnijim uslovima, kao i o neophodnosti postizanja uske tolerancije delova i konkurentne cene proizvoda u uslovima pojedinačne proizvodnje.

Nakon letnje pauze u planu je intenzivni nastavak stručnih putovanja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.