Završna konferencija projekta globalne klimatske promene - Klimi


14.06.2022. - 09:12 

U četvrtak 02. juna 2022. u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu održana je završna konferencija u sklopu projekta Globalne klimatske promene - Klimi, na kojoj su učestvovali učenici i njihovi nastavnici iz petnaest srednjih škola iz Srbije. Nakon što su se okupili, učesnici su obišli akreditovanu Laboratoriju za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha.

Konferencija je otpočela pozdravnom rečju rukovodioca projekta Fulbrajt alumniste vanr. prof. Nemanje Stanisavljević, nakon toga je dr Bojane Zoraje kratko predstavnila tok projekta i konkretne aktivnostima koje su sprovedene. U nastavku je skup pozdravio direktor Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu vanr. prof. dr Dejan Ubavin,  zatim su prof. dr Dragana Štrbac i vanr. prof. Dr Ivana Mihajlović održale predavanja o aktuelnostima u istraživanjima u vezi sa klimatskim promenama.
Drugi deo konferencije bio je posvećen predstavljanju škola i njihovih projektnih rezultata. Svaka škola se predstavila prezentacijom o tome šta su oni uradili u okviru projektnih aktivnosti i koje su poruke koje žele da prenesu vršnjacima i široj javnosti. Sve škole su pokazale izuzetnu inicijativu, đaci su širili poruku o značaju borbe protiv klimatskih promena i izneli neka svoja rešenja kako da se smanji uticaj u njihovoj okolini,  što je i bio cilj projekta Klimi. Ove godine projekat je bio takmičarskog karaktera a pobedila je Saobraćajna škola „Pinki“ iz Novog Sada. Đaci iz ove škole su predstavili ideju o postavljaju vetrogeneratora koji bi se pokretali zahvaljujući kretanjima u saobraćaju. Na ovaj način generisala bi se čistija električna energija koja može da iskoristi za napajanje rasvete ili bilo koje druge potrebe. Ovakve turbine bi se postavile širom grada na strateškim mestima, poput mostova, čime je pokazana i održivost i šira primena ideje njihovog rešenja.

U projektu Klimi koji se sprovodi od novembra 2021. godine, učestvovalo je petnaest srednjih škola širom Srbije (Novi Sad, Vrbas, Beograd, Bor, Niš, Loznica, Subotica, Ruski Krstur, Sremska Mitrovica, Bač, Šabac, Vršac). Škole su bile uključene u aktivnosti koje su osmišljene da informišu, edukuju, i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa klimatskim promenama. U svakoj školi je održana po jedna radionica u sklopu koje je učenicima predstavljena suština nastanka i posledica klimatskih promena, metode za poboljšanje i zaustavljanje pogoršanja postojećeg stanja. Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu (Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i FulbrajtAlumni Programa  do sada je realizovao projekte „Sakupljaža, kalkulaža, ambalaža, reciklaža“ (SKAR), Otpad kao energent (OKEj), Cirkularna ekonomija u mojoj opštini (CIRCLE) i FOODY (FOOD waste generation and management).
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.