FTN i Mitsubishi Electric potpisali ugovor o dugročnoj poslovno-tehničkoj saradnji


01.06.2022. - 08:16 

Fakultet tehničkih nauka i Mitsubishi Electric Europe B.V., Ratingen, Nemačka, potpisali su Ugovor o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji.

Ugovor koji je potpisan između FTN-a i ove istaknute kompanije definiše zajedničku saradnju na razvoju pametnih fabrika u domenu Industrije 4.0. Mitsubishi Electric prepoznao je FTN kao strateškog partnera u Evropi za razvoj i primenu e-F@ctroy koncepta i Edge Computing rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

“Na osnovu ovog partnerstva evropske kompanije dobiće potrebnu podršku na projektima razvoja pametnih rešenja za optimizaciju procesa, kontrolu kvaliteta i prediktivno održavanje proizvodnje.” - navodi prof. dr Aleksandar Rikalović, sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Kao rezultat dosadašnje saradnje kompanija Mitsubishi Electric donirala je studentima FTN-a laboratorijsku opremu u vidu deset didaktičkih setova a svaki set ima PLC (Programmable Logic Controllers), DC i AC motor, senzore položaja i Human-Machine Interface (HMI). Pored toga, uključen je i programski paket WSCAD za projektovanje električnih, elektropneumatskih i elektrohidrauličkih šema.

Mitsubishi Electric je jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji i prodaji električne i elektronske opreme koja se koristi u energetskim i električnim sistemima, industrijskoj automatizaciji, informacionim i komunikacionim sistemima, elektronskim uređajima i kućnim aparatima.