XIX Nacionalni kup u robotici „Eurobot Srbija“


26.04.2022. - 11:58 

Svečano otvaranje XIX Nacionalnog kupa u robotici „Eurobot Srbija“ održaće se u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, 30. aprila 2022. godine sa početkom u 12 časova.

„Eurobot“ je međunarodno takmičenje mladih, pretežno studenata, iz domena robotike. Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot koji treba da ispuni potpuno novi zadatak. Tema Eurobota 2022 je Doba robota.

„Eurobot Srbija“ će ove godine okupiti 11 timova iz četiri grada (Novi Sad, Beograd, Šid i Pančevo). Tri najbolje plasirane ekipe sa nacionalnog kupa kvalifikovaće se za učešće na evropskom prvenstvu u robotici „Eurobot 2022“ koje će se održati u Francuskoj od 25. do 28. maja 2022. godine.

Organizator takmičenja je Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, Departamana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Donatori takmičenja su kompanije: 3Lateral, Typhoon HIL, HTEC Group, Elmed, UnderIT i Enlight IT sourcing. Sponzori takmičenja su kompanije: Schneider Electric d.o.o. Novi Sad i Continental Automotive Serbia.

Organizatori se zahvaljuju i svim drugim kompanijama i organizacijama koje su na bilo koji način pomogle pojedine timove i prepoznale entuzijazam i želju za sticanjem znanja iz domena robotike.

U okviru takmičenja, kao prateći program događaja, u holu zgrade rektorata biće postavljena izložba na kojoj će biti prikazani različiti robotski i tehnički sistemi uključujući kolaborativne i mobilne robote. Izložba će biti upriličena povodom obeležavanja jubileja 20 godina postojanja studijskog programa Mehatronika na Fakultetu tehničkih nauka. U okviru izložbe biće predstavljeni izabrani rezultati naučno-istraživačkih projekata na kojima su učestvovali članovi Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

Više informacija o istorijatu takmičenja „Eurobot Srbija“ kao i o prethodnim uspesima timova sa FTN-a na evropskom takmičenju možete naći na sajtu:
http://robot.ftn.uns.ac.rs/