Svečano otvoren 28. skup TRENDOVI RAZVOJA: “Univerzitetsko obrazovanje za privredu“


14.02.2022. - 21:03 

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije svečano je otvorila tradicionalni, 28. skup „Trendovi razvoja“ na kome od 14. do 17. februara 2022. godine učestvuju mnogobrojni eminentni predstavnici akademske zajednice i drugih institucija iz oblasti visokog obrazovanja i nauke u regionu. Ovogodišnji skup, kao sada već referentni događaj koji privlači veliku pažnju naučne i stručne javnosti fokus je usmerio na temu “Univerzitetsko obrazovanje za privredu“.

Otvarajući skup prof. Dukić Mijatović izrazila je zadovoljstvo što se prisutnima obraća ispred Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj. Prof. Dukić Mijatović ukazala je, ovom prilikom na pravce razvoja univerzitetskog obrazovanja koji će doprineti da se odgovori na savremene potrebe privrede. Vizija razvoja obrazovanja je u tome da se obezbedi kvalitetno obrazovanje za postizanje punog potencijala mladih u Republici Srbiji. Zaključujući svoje izlaganje prof. Dukić Mijatović je istakla da će Ministarstvo za za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj uvek biti iskren i konstruktivan partner Fakulteta tehničkih  nauka.

Na svečanom otvaranju skupa, kojim su predsedavali prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka i prof. dr Boris Dumnić, prodekan FTN-a za razvoj i finansije, u ime Fakulteta prisutne je pozdravio prof. dr Srđan Kolaković istakavši tom prilikom tradiciju i značaj održavanja Skupa Trend. Profesor Kolaković sa zadovoljstvom je konstatovao veliku zainteresovanost naučne javnosti koja je rezultirala velikim brojem radova i naglasio značaj koji zaključci Skupa imaju za naučnu i visokoobrazovnu zajednicu.

Ispred Univerziteta u Novom Sadu prisutnima se obratio prof. dr Đorđe Herceg, prorektor za nastavu i studentske aktivnosti. Osvrćući se na hibridni karakter događaja profesor Herceg je ovom prilikom izrazio želju da iskustvo i nova znanja stečena u online nastavi primenimo kako bismo unapredili kvalitet obrazovanja. Istakao je, takođe da je na obrazovanju velika odgovornost za bolju budućnost.

Nakon svečanog otvaranja, prezentovana su uvodna predavanja. Prof. dr Vladimir Katić predstavio je istorijat skupa od prvog održavanja pa sve do 2022. godine tokom predavanja na temu „Blizu tri decenije skupova Trendovi razvoja“. Uvodno predavanje održala je i prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja je govorila na temu „Legislativni aspekti razvoja visokog obrazovanja u Republici Srbiji do 2030.”

Tokom trodnevnog skupa „Trendovi razvoja“ biće predstavljen veliki broj radova, 110 naučno-stručnih doprinosa razvoju visokog obrazovanja. Oni će biti izloženi u sklopu plenarnih uživo sesija, ali i u nizu onlajn plenarnih ili dijalog termina. Radovi dolaze iz 10 zemalja (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Portugalije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Španije, Velike Britanije), a pripremilo ih je čak 352 autora/koautora. Teme o kojima će se diskutovati su: Univerzitetsko obrazovanje za potrebe savremene industrije, Napredni alati i metode u obrazovanju, Dualno obrazovanje i strukovne studije, Inovacije i preduzetništvo i položaj nauke i internacionalizacija univerziteta.

Cilj ovogodišnjeg skupa „Trendovi razvoja“ je diskusija o aktuelnim studijskim programima na Univerzitetima i njihova usklađenost sa potrebama savremene industrije, fleksibilnost Univerziteta u izmenama studijskih programa kao i pogled na Univerzitetsko obrazovanje od strane kompanija. Takođe, diskutovaće se i napredni softverski alati, metode i druga rešenja u modernom obrazovanju na bazi novih tehnologija. Očekuju se poseban osvrt na odgovor Univerziteta na sve izazove u realizaciji obrazovnog procesa i naučno-istraživačkog rada usled globalne COVID 19 pandemije. Predstaviće se i referati vezani za inovacije i preduzetništvo, transfera know-how u privredu, osnivanje start-up privrednih društava, uloga i ostvareni rezultati u uspostavljanju i delovanju Naučno-tehnoloških parkova. Posebna tema obuhvatiće radove iz oblasti privrede i mogućnosti realizacije sistema dualnog obrazovanja na Univerzitetima kao i uloga i ostvareni rezultati na OSS i MSS nivoima studija. Diskutovaće se procesi internacionalizacije univerziteta, mobilnosti studenata i profesora kroz Erazmus+, Bilateralne i druge projekte. Razmatraće se položaj istraživanja i nauke na fakultetima u svetlu novog organizovanja finansiranja naučnih projekata. Na kraju, skup će doneti svoje zaključke, koje će dostaviti svim relevantnim institucijama i svim učesnicima skupa kao i široj Univerzitetskoj zajednici.

Zbornik radova sa skupa TREND 2022 biće raspoloživ u digitalnoj formi na sajtu www.trend.uns.ac.rs, tj. „u oblaku“, a nekoliko arhivskih/bibliotečkih primeraka i u štampanoj formi. Učesnici će moći da mu pristupe onlajn i da na svojim računarima, tabletima ili mobilnim telefonima čitaju sadržaje radova. Na kraju, skup će doneti svoje tradicionalne zaključke, koje će dostaviti svim relevantnim institucijama.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije TREND 2022 organizuje se u kombinovanom (hibridnom) okruženju i održava se uživo u hotelu „Kraljevi čardaci“ na Kopaoniku kao i onlajn, putem Ms Teams platforme za sve autore i učesnike koji se ne nalaze u Kongresnom centru.

Organizatori „Trendova razvoja” su Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, a pokrovitelji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Podružnica Društva za obrazovanje IEEE sekcije Srbija i Crna Gora (IEEE Education Society Chapter of the IEEE Serbia and Montenegro Section).
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.