Predstavnici Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u poseti FTN-u


22.10.2021. - 08:36 

Dr Dmitri Kamanjin, direktor za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja – OINI (Joint Institute for Nuclear Research) iz Rusije posetio je Fakultet tehničkih nauka u cilju utvrđivanja najboljih mogućnosti za saradnju između ove dve institucije u polju obrazovanja i istraživanja.

U okviru ove posete koja je realizovana 21. oktobra 2021. godine, dr Dmitri Kamanjin je detaljno predstavio ovaj ruski institut, a prof. dr Darko Stefanović , prodekan za nauku i međunarodnu saradnju FTN-a aktivnosti, istraživačke kapacitete i potencijale našeg fakulteta.

Sastanku su prisustvovali Ljupčo Hadžievski, naučni savetnik sa Instituta Vinča i koordinator za saradnju OINI i MPNTR, Svetlana Bogdanović, rukovodilac odeljenja za međunarodne projekte i programe iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i dr Miodrag Krmar sa Prirodno-matematičkog fakulteta UNS-a kao predstavnik Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. U ime Fakulteta tehničkih nauka, pored prof. Stefanovića prisutni su bili i prof. dr Sebastian Baloš, prodekan za investicije i saradnju sa privredom, prof. dr Aleksandar Kupusinac, prodekan za nastavu, prof. dr Miro Govedarica, šef Katedre za sisteme, signale i upravljanje i druge kolege sa Departmana za računarstvo i automatiku, predstavnici Departmana za energetiku i procesnu tehniku, Departmana za proizvodno mašinstvo, Departmana za opšte discipline u tehnici i Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

Na sastanku je konstatovano da obe institucije raspolažu značajnim naučnim, istraživačkim i tehničkim kapacitetima i da su potencijali saradnje ove dve institucije značajni, posebno što se očekuje da Srbija uskoro postane punopravni član ove organizacije. Saradnju će svakako pomoći i olakšati i Informativni centar koji OINI planira da otvori u Srbiji. Dogovoreno je da se nastave kontakti između institucija, a predstavnici OINI su pozvali predstavnike FTN-a da podsete OINI i detaljnije se upoznaju sa Institutom.

OINI je međunarodna međuvladina naučnoistraživačka organizacija osnovana Konvencijom potpisanom 26. marta 1956. godine. Nalazi se u Dubni, nedaleko od Moskve u Ruskoj Federaciji. Predstavlja multidisciplinarni međunarodni naučni centar koji integriše fundamentalna istraživanja nuklearne fizike, razvoj i primenu novih tehnologija, kao i univerzitetsko obrazovanje u relevantnim stručnim oblastima. Kao međunarodno priznanje za izuzetna dostignuća OINI-a, element broj 105 Mendeljejevog periodnog sistema nazvan je Dubnijum.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.