Predavanje ruskih kosmonauta za studente FTN-a


22.06.2021. - 13:35 

Nakon skoro 185 dana koje je proveo u orbiti, ruski kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov prvo je došao Srbiju i 23.6.2021. godine sa početkom u 13 časova u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka održaće predavanje za naše studente. Pored njega predavanja će održati i  kosmonaut Anastasija Stepanova, koja je i istraživač pri Institutu za biomedicinska istraživanja Ruske akademije nauka i Alena Kusmenko, osnivač UNITY organizacije iz Rusije. FTN ujedno organizuje i prenos online, putem MS Teams-a.

Teme:

Sergej Kud-Sverčkov: "Ekspedicija 64: Nauka i snovi"

Anastasija Stepanova: "Priprema za daleke letove u svemir"

Alena Kusmenko: "Humanitarni projekat Unity-Dobri kosmos"

Online prenosu predavanja možete pristupiti putem OVOG LINKA (prethodna prijava nije potrebna).



Biografije predavača:

Sergej Kud-Sverčkov


Sergej Kud-Sverčkov je ruski kosmonaut. Obavio je svoj prvi let u svemir 2020. godine kada se ukrcao na Međunarodnu svemirsku stanicu kao inženjer leta za MSS Ekspediciju 63/64.

2006. godine, Kud-Sverčkov diplomirao je sa najvišim ocenama na državnom tehničkom univerzitetu u Moskvi na smeru specijalizovanom za raketno inženjerstvo.
Sergej Kud-Sverčkov radio je kao inženjer u RKK „Energija“ od avgusta 2006. do aprila 2010. godine, kada je izabran da postane kosmonaut.

Nakon što je izabran, Kud-Sverčkov započeo je skoro dvogodišnju obuku, koju je završio u avgustu 2012. godine i postao podoban za dugotrajne letove do Međunarodne svemirske stanice.

U maju 2020, Kud-Sverčkov imenovan je na mesto inženjer leta za MSS Ekspediciju 63/64. Ukrcao se na Sojuz MS-17 svemirsku letelicu 14. oktobra 2020. zajedno sa ruskim kosmonautom Sergejem Ružikovim, komandirom Sojuz MS svemirske letelice, i NASA astronautom Ketlin Rubins.

Vratili su se na Zemlju 17. aprila 2021. godine, nakon skoro 185 dana u orbiti.
Sergej Kud-Sverčkov je ambasador dobrotvorne fondacije „Juniti“ posvećene psihološkoj podršci onkološkim pacijentima. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Sergej se upoznao sa svemirskim odelom „Sanjar“. „Sanjara“ su oslikali onkološki pacijenti u 10 zemalja i 20 gradova uključujući i Beograd, Srbija.





Anastasija Stepanova


Anastasija Stepanova je istraživač pri Institutu za biomedicinska istraživanja Ruske akademije nauka. Studirala je robotiku kao drugi stepen na Moskovskom državnom tehničkom univerzitetu Bauman. Radila je kao svemirski novinar i kao prva osoba za odgovor u spasilačkom odredu SpasRezerv. Anastasija je bila specijalista za misiju u okviru međunarodnog projekta „Međunarodno naučno istraživanje u jedinstvenoj zemaljskoj stanici“ (SIRIUS) koji su zajednički sproveli Ruski institut za biomedicinske probleme (RAS) i NASA-in Program za ljudska istraživanja. Ova četvoromesečna misija simulirala je svemirski let dugog trajanja da bi proučavala pitanja vezana za ljudsku izolaciju i zatočenje. To uključuje proučavanje biomedicinskih i psiho-socijalnih izazova koji se mogu iskusiti u dugim misijama.

Anastasija je bila član posade u jedinstvenoj dvostrukoj studiji Mars - analogna misija „Mars160“ u pustinji Juta (2016.) i na ostrvu Devon (Arktik) (2017.). Međunarodni tim pod nazivom Mars160 izvršio je specifična mikrobiološka, geološka, psihološka i inženjerska istraživanja. Anastasija je imenovana za novinarku posade, službenicu za zdravlje i bezbednost i pomoćnicu mikrobiologa. Pored toga, sprovela je testove za istraživanje pod nazivom „Kognitivna psihologija i psihologija malih grupa“ za Institut za biomedicinske probleme.

Anastasija Stepanova je jedna od pet članova međunarodne ekspedicije koja se priprema da u narednim godinama odu na Mars.

Anastasija je magistrirala novinarstvo na Moskovskom državnom univerzitetu. Provela je četiri godine u Školi svemirskog novinarstva sa ruskim kosmonautom Jurijem Baturinom. Zajedno sa još dva novinara napisala je knjigu o kosmonautici pod nazivom „Želim vam dobar let“. Anastasija je članica Marsovskog društva i predstavlja Marsovsko društvo Rusije. Anastasija je ambasador dobrotvorne fondacije „Unity“ posvećene psihološkoj podršci onkološkim pacijentima.





Alena Kusmenko

Osnivač UNITY organizacije (Rusija) koji je posvećen širenju art terapije i drugih praksi za unapređenje kvaliteta života onkoloških pacijenata širom Rusije i sveta.

Pre osnivanja UNITY, Alena je imala 10 godina iskustva u investicionom bankarstvu.

Odlučila je da počne da pomaže onkološkim pacijentima kada je njena majka Svetlana dobila rak 2014. godine.

Organizacija Unity objedinila je ciljeve Roskosmosa i NASA i ambasadori ove organizacije su aktivni kosmonauti obe organizacije.

Zahvaljujući saradnji Unity i Roskosmosa u aprilu 2021. godine (na projektu su učestvovali Pošta Srbije kao društveno odgovorna kompanija, Nurdor organizacija i Institut za onkologiju, učešće na ovom projektu donelo je Srbiji da posle 60 godina od postojanja kosmičkih projekata prvi put se nešto iz Srbije nađe u svemiru a to su crteži (želje) srpske dece obolele od raka.