U okviru projekta Tid(y)Up FTN organizovao uzorkovanje mikroplastike na rekama Dunav i Tisa


19.05.2021. - 10:26 

U okviru Interreg projekta „Praćenje plastike od izvora do mora: Integrisani akcioni plan za uklanjanje plastičnih polutanata iz Tise i Dunava – Tid(y)Up" Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu tokom maja 2021. godine organizovao je trodnevnu kampanju uzorkovanja površinskih voda za potrebe određivanja koncentracionih nivoa mikroplastike u rekama Dunav i Tisa.
Površinska voda je uzorkovana na tri lokacije u Srbiji: Bezdan (Dunav), Titel (Tisa) i Pančevo (Dunav) a za ove potrebe angažovan je brod Argus, koji je specijalno namenjen naučnim istraživanjima - ispitivanju kvaliteta vodnih tela. Uzorkovanje je izvedeno različitim metodama: primenom sedimentacione kutije, planktonskih mreža i protočne pumpe sa filterima dok će se prikupljeni uzorci dalje analizirati u Austriji i Mađarskoj gde će se precizno odrediti nivoi mikroplastike.
Pored članova projektnog tima sa Fakulteta tehničkih nauka u kampanji  su učestvovali i partneri iz drugih zemalja i Srbije: BOKU (Austrija), Wessling (Mađarska), Agencija za zaštitu životne sredine (Srbija), Filmjungle.eu (Mađarska) kao i članovi Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Projekat Tid(y)Up (eng. „F(ol)low the Plastic from source to the sea: Tisza-Danube integrated action plan to eliminate plastic pollution of rivers“) realizuje 10 partnera u sedam zemalja (Srbija, Mađarska, Slovačka, Ukrajina, Bugarska, Rumunija i Austrija) koje pripadaju slivu reke Tisa sa ciljem da se poboljša kvalitet vode reke Tise, od njenog izvora do Crnog Mora a planirano je da traje do 31. decembra 2022. godine.

Ukupan budžet Projekta: 1.618.193,54 EUR (EU finansiranje: 1.375.464,51 EUR)

Budžet projekta u Srbiji - IPA doprinos: 86.262,25 EUR

Web: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/tid-y-up

Kontakt osoba: dr Dejan Ubavin
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.