Naš matematičar doc. dr Zoran Ovcin prvak Vojvodine u trčanju u prirodi


22.04.2021. - 11:34 

Na Prvenstvu Vojvodine u trčanju po prirodi (cross country running) pod nazivom “Vojvođanska treking liga” naš profesor matematike dr Zoran Ovcin, osvojio je zlatni pehar za ukupni plasman za 2020. godinu.

Ove godine su zbog situacije sa pandemijom COVID-19 Planinarski savez Srbije, čiji je doc. Ovcin licencirani član i Planinarski savez Vojvodine organizovali pet trka u mestima: Popovica, Čortanovci, Bukovac, Subotica i Zasavica sa ukupnom dužinom od 209 km. U muškoj kategoriji, u kojoj je dr Ovcin odneo pobedu, bilo je registrovano 395 učesnika preko svojih klubova, ali je broj takmičara bio veći jer su trke bile otvorenog tipa za sve zainteresovane učesnike.

Trčanje u prirodi sa sobom nosi različite uslove koji zavise od okruženja u kojem se realizuju trke. Staze imaju veliku visinsku dobit (elevaciju), ili su na velikoj nadmorskoj visini. Prema rečima doc. Ovcina, ovaj sport je izazovniji od trčanja po asfaltu jer uključuje i klizave, kamenite, strme ili uske staze koje takmičari nekada moraju da pređu laganijim hodom, a nekada čak znaju biti i opasne ukoliko učesnici nisu dovoljno pripremljeni. “Ovaj sport ima posebne blagodeti jer doživljaj prirode u svim godišnjim dobima i vremenskim uslovima daje trkama posebnu draž. Međutim, morate biti u dobroj formi i dobro opremljeni i autonomni, na primer, za slučaj da se izgubite ili nastupi nevreme. To znači da morate imati posebne patike, nepromočivu jaknu, svoju vodu, pištaljku, astro-foliju, lampu, kabanicu, mapu, telefon, itd. Pojednostavljeno poređenje sa trkama na asfaltu je, recimo, za trku koja je bila u Vršcu 30.5 km sa 1540 m elevacije da je ona približno ekvivalent trci 30.5 + 15.4 = 45.9 km na asfaltu” – navodi dr Ovcin.

Doc. Zoran Ovcin se trčanjem bavi od 2016. godine kada je već istrčao svoje prve polumaratone. Posle nekog vremena je počeo da se takmiči i u planinarskim ultra
maratonima (preko 42km) i učlanio se u planinarski klub  “Železničar - Inđija” sa kojim je prošle sezone ekipno u muškoj konkurenciji osvojio sve tri lige koje je organizovao Planinarski savez Srbije. Svoje obaveze na Fakultetu, prema njegovim rečima, usklađuje sa ovim sportom bez problema, pogotovo što se u našem univerzitetskom kampusu nalazi Đačko igralište i u samoj blizini je Kej, a među trkačima ima i svoje kolege sa FTN-a i Univerziteta.

“Od kada sam se oprobao u ovom sportu, odmah sam osetio ljubav prema trčanju i trkama. Pored toga što je fizička aktivnost svakako dobra za zdravlje, druženje na treninzima i trkama je zabavno i zdravo i za društveni aspekt bića. Preko trčanja sam upoznao puno novih prijatelja, a imao sam i priliku da se takmičim sa velikim šampionima kao što je Jovica Spajić. Trčanjem i planinskim trčanjem se bave mnoge naši kolege nastavnici i studenti, a glavni organizator planinskih trka u Vojvodini je naš bivši student Goran Žigić. Poznata je i Planinarska sekcija Novi Sad koja je nastala od Planinarske sekcije FTN-a” – ističe kolega Ovcin.

Doc. Ovcin poručuje svojim kolegama da i pored svojih mnogobrojnih obaveza odvoje vreme za rekreaciju i bavljenje sportom. Posebno, naravno, izdvaja trčanje, za koje ne postoji starosno ograničenje. “Odvojite tri puta po sat vremena nedeljno, počnite sa brzim hodanjem, pa postepeno ubrzavajte i posle dva meseca ćete videti efekte u svom zdravlju, kondiciji, ali i koncentraciji u poslu ili učenju. Ako želite izazov, dođite i na trku - recimo sredom u 18h na Kej kod Đačkog igrališta” – poručuje doc. Ovcin.

“Vojvođanska treking liga” je nedavno otvorila i ovogodišnju sezonu i doc. Ovcin ima iza sebe već nekoliko uspešnih trka.



FOTO: Mihailo Bogdanović
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.