Svečano otvoren 27. skup TRENDOVI RAZVOJA: „On-line nastava na univerzitetima“


15.02.2021. - 19:42 

Tradicionalni, 27. skup „Trendovi razvoja”, koji će se održati prvi put u virtuelnom okruženju od 15. do 18. februara 2021. godine, u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svečano je otvorila državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić-Mijatović. Prisutnima se u ime organizatora obratio prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, a pregled osnovnih karakteristika dosadašnjih skupova TREND predstavio je prof. dr Vladimir Katić.

Nakon svečanog otvaranja, prof. Doroslovački prezentovao je uvodni rad na temu “Motivisanost studenata za praćenje on-line nastave, savladavanje gradiva i kontrola nastave u uslovima pandemije“, dok je prof. Dukić-Mijatović predstavila, takođe uvodni rad, “U susret novoj strategiji obrazovanja 2021-2030 sa osvrtom na razvoj visokog obrazovanja”.

Kako se naučno-stručni skup TREND 2021 održava u specifičnim okolnostima pandemije virusa Covid-19, koji je dramatično uticao na sve sfere života, pa i na način rada i obavljanja visokoškolske delatnosti, centralna tema na koju će mnogobrojni eminentni predstavnici akademske zajednice i drugih institucija iz oblasti visokog obrazovanja i nauke u regionu iznositi svoje naučne i stručne radove jeste „On-line nastava na univerzitetima“. Time je istaknuta urgentna potreba da se razmotre mogući odgovori na izazov održavanja nastave i naučnog rada u uslovima pandemije, kao i predstave sva dosadašnja iskustva sa ovakvim okolnostima.

I ove godine biće predstavljen veliki broj radova, odnosno 114 naučno-stručnih doprinosa razvoju visokog obrazovanja u sklopu sedam uvodnih, sedam plenarnih i tri poster sesije. Svi radovi će biti izloženi putem plaforme MS Teams, koja je uspešno primenjena na Fakultetu tahničkih nauka u toku poslednjeg semestra. Radovi dolaze iz osam zemalja (Crne Gore, Hrvatske, Kuvajta, Mađarske, Severne Makedonije, Srbije, Španije i USA), a pripremilo ih je čak 397 autora i koautora.

Učesnici će raspravljati o pet tema: Online nastava na univerzitetima, Inovacije u modernom obrazovanju, Inovacije kao poluga privrednog razvoja, Akreditacija i internacionalizacija i Položaj nauke, koje su danas izuzetno interesantne i aktuelne.

Zbornik radova sa skupa TREND 2021 raspoloživ je u digitalnoj formi na sajtu www.trend.uns.ac.rs. Učesnici mogu da mu pristupe on-line i na svojim računarima, tabletima ili mobilnim telefonima čitaju sadržaje radova.

Na kraju, skup će doneti svoje tradicionalne zaključke koji će biti dostavljeni svim relevantnim institucijama.

Organizatori „Trenda” su Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, a pokrovitelji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Podružnica Društva za obrazovanje IEEE sekcije Srbija i Crna Gora (IEEE Education Society Chapter of the IEEE Serbia and Montenegro Section).
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.