TREND 2021 - ONLINE NASTAVA NA UNIVERZITETIMA


22.01.2021. - 11:58 

Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka pozivaju sve zainteresovane da učestvuju na XXVII skupu Trendovi razvoja: “ON-LINE NASTAVA NA UNIVERZITETIMA" koji će se održati od 15. do 18.2.2021. godine, i svojim radom doprinesu razvoju visokog obrazovanja u Srbiji.

U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije o zabrani organizovanja skupova u zatvorenim prostorijama zbog virusa COVID-19, skup TREND 2021 će se održati u virtuelnom okruženju (on-line). Kao plaformu za on-line predavanja ćemo koristiti MS Teams.

Cilj skupa
Cilj skupa je rasprava o aktuelnim problemima visokog obrazovanja, a posebno o pitanjima nastavnog i naučnog rada u uslovima pandemije Covid-19. Biće razmatrana dosadašnja iskustva on-line i hibridne nastave, primenjeni softverski alati, prisutnost, zadovoljstvo i uspeh studenata. Takođe, diskutovaće se i inovativna (sopstvena) rešenja u modernom obrazovanju na bazi novih tehnologija. Očekuju se i doprinosi u oblasti primene smart tehnologija i brige o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju sa primerima primene na fakultetima u Srbiji. Predstaviće se i referati vezani za inovacije i njihovu primenu, transfera know-how u privredu, realizacije patentnih prava, tehničkih rešenja, i sl. Razmotriće se i iskustva o finalnoj fazi akreditacije fakulteta u Srbiji za naredni sedmo-godišnji period, kao i standardi za akreditaciju, sa naglaskom na akreditaciju nastave na engleskom jeziku. Diskutovaće se procesi internacionalizacije univerziteta, mobilnosti studenata i profesora kroz Erazmus+, Bilateralne i druge projekte. Razmatraće se položaj istraživanja i nauke na fakultetima u svetlu novog organizovanja finansiranja naučnih projekata. Na kraju, skup će doneti svoje zaključke, koje će dostaviti svim relevantnim institucijama.

Teme skupa
Tema 1: ONLINE NASTAVA NA UNIVERZITETIMA (Primena u svetu/Srbiji, Iskustva prol./jes.2020, Softverski alati, Uspeh studenata, )
Tema 2: INOVACIJE U MODERNOM OBRAZOVANJU (Inovativne metode učenja, Tehnologija u službi znanja, Softverske platforme i alati u obrazovanju...)
Tema 3: INOVACIJE KAO POLUGA PRIVREDNOG RAZVOJA (Patentna prava na fakultetima, Inovacioni projekti, Digitalni alati...)
Tema 4: AKREDITACIJA I INTERNACIONALIZACIJA (Novi ciklus akreditacije, Standardi za akreditaciju, Akreditacije studija na engleskom, Projekti mobilnosti (Erasmus+), Regionalne studije...)
Tema 5: POLOŽAJ NAUKE (Fond za nauku, Projekti u 2020/21., Međunarodni projekti, Rangiranje...)

Više informacija možete pronaći na Internet stranici skupa Trend.