Regionalni online simpozijum Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu


11.12.2020. - 10:09 

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Odsek za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN, organizuju regionalni online simpozijum Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu, koji će biti održan od 17. do 19. decembra 2020, namenjen, pre svega, profesionalcima, teoretičarima i studentima iz domena scenskih i vizuelnih umetnosti.

Simpozijum čine četiri programske celine:
- Pouke Bijenala,
- Kako izložiti događaj?,
- Šta smo naučili u školi? i
- Budućnost scenskog dizajna: kontekst kao povod ili kao prepreka za stvaranje
, u okviru kojih će govoriti profesionalci, pedagozi i teoretičari scenskog dizajna.

Deo simpozijuma je posvećen i najmlađima, koji će imati priliku da učestvuju na kreativnoj radionici Ko hoće da se igra sa nama: scenski dizajn iz ugla najmlađih. 

Tema ovog skupa nastaje zahvaljujući razvoju kustoskih i umetničkih praksi scenskog dizajna u okviru Praškog kvadrijenala, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenskom dizajnu i scenskom prostoru, a iz ugla vrednovanja i kritičkog promišljanja svih segmenata profesionalne pozorišne produkcije u Srbiji i regionu.  
Neposredan povod za organizaciju simpozijuma je želja da se preispita potreba za ponovnim uspostavljanjem Bijenala scenskog dizajna, manifestacije čiji su osnivači bili YUSTAT i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Bijenale scenskog dizajna nastalo je 1997. godine i trajalo do 2007. godine. Prepoznajući potrebu za vrednovanjem realne pozorišne produkcije, želimo da pokrenemo razgovor o novom, redefinisanom Bijenalu scenskog dizajna koje će, osim pozorišta, moći da obuhvati i različite formate vanpozorišnih i izlagačkih praksi scenskog dizajna.
Simpozijum je posvećen individualnim promatranjima, ali i pokušaju zajedničkog mapiranja pojava u domenu profesionalnog rada u pozorišnim, vanpozorišnim i izlagačkim praksama scenskog dizajna u Srbiji i regionu.

Cilj simpozijuma je razgovor o stanju na sceni sa ciljem uspostavljanja nove, regionalne platforme u oblasti scenskog dizajna.

Realizovano uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

Detaljan program i više informacija o ovom simpozijumu možete pogledati na sajtu: www.scen.uns.ac.rs