Fakultet tehničkih nauka učesnik novog međunarodnog projekta u okviru INTERREG podunavske prekogranične saradnje EU


04.09.2020. - 08:53 

LIVING DANUBE LIMES je novi projekat u okviru INTERREG EU podunavskog prekograničnog programa, pokrenut 1. jula 2020. godine u cilju podsticanja racionalnog korišćenja kulturnog nasleđa i resursa obodnih i pograničnih gradova i područja duž Dunava.

Projekat čiji je pun naziv Valorising cultural heritage and fostering sustainable tourism by LIVING the common history on the DANUBE LIMES - Living Danube Limes (DTP3-1- 359-2.2) će tokom 30 meseci trajanja stvoriti nove mogućnosti za utvrđivanje budućeg kulturnog puta dunavskog limesa, predstavljajući rimsko nasleđe duž Dunava, povezujući i zemlje dunavskog regiona i stvarajući mrežu država nekadašnjeg Rimskog carstva, koja se proteže od Hadrijanovog zida u Velikoj Britaniji do krajnjih granica u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku.

Living Danube Limes čini konzorcijum od 16 ERDF i 2 IPA partnera, 1 ENI-MD partner i 27 pridruženih strateških partnera iz deset država. Nekoliko partnerskih institucija je već učestvovalo u prethodnom projektu DANUrB, uključujući i Fakultet tehničkih nauka Novi Sad. Svi partneri će raditi na razvijanju i unapređenje rimskih nalazišta duž Dunava, kombinujući materijalno i nematerijalno nasleđe, naglašavajući kako zajedničku istoriju, tako i podržavajući razlike u kulturi i prirodi duž nekadašnjih granica Rimskog carstva, koje je nekada bilo transnacionalni, kulturni i ekonomski plovni put. U sklopu radnih paketa biće identifikovane pilot lokacije i aktivnosti koje treba da budu uzori za razvoj i primenu transnacionalnih strategija za razvoj turizma, kao i očuvanje kulturnih znamenitosti.

Glavni cilj projekta je osmišljavanje aktivnosti koje će oživeti istoriju, pružajući široki opseg različitih turističkih i obrazovnih proizvoda i na taj način povećati turističku značaj celog područja. Poseban značaj projekta ima njegova održivost koja će biti postignuta organizacijom nadnacionalnih klastera muzeja i centara, kao i uključivanjem javnosti čitavog dunavskog regiona u projekat.

Učesnici na projektu su univerziteti, istraživačko-razvojni centri, muzeji, lokalne samouprave, nevladine organizacije u oblasti kulture, koji će zajednički kreirati mrežu i platformu za rad na kulturnoj i turističkoj strategiji kako bi se dokazalo da urbano brendiranje duž toka Dunava može istovremeno doneti i društveni i privredni boljitak. Veoma važno za projekat je i to da će međunarodno znanje i praksa biti primenjeni u lokalnim uslovima.

Rukovodilac projektnog tima sa Departmana za arhitekturu i urbanizam je prof. dr Milena Krklješ, a članovi tima su prof. dr Darko Reba, doc. dr Marina Carević Tomić, doc. dr Mirjana Sladić Todorov i asistenti dr Aleksandra Milinković, Ranka Medenica Todorović, Dijana Brkljač i Stefan Škorić. Projekat traje od 1.07.2020 – 30.06.2022. godine. Prva održana aktivnost bio je Kick-off sastanak 11-12. avgusta 2020. godine u organizaciji vodećeg partnera Donau Universität Krems, koji je zbog epidemije Covid-19 održan on-line, uz prisustvo svih partnera. Nakon upoznavanja partnerskih institucija, dogovorene su predstojeće aktivnosti i principi rada na projektu.