Početak „SMART4ALL“ projekta


05.03.2020. - 07:44 

„SMART4ALL“ je projekat finansiran kroz okvirni program Evropske Unije Horizont 2020 u vrednosti od 8,660,872 EUR. Cilj projekta je povezivanje digitalnih inovativnih sredina širom Evrope. Projekat je počeo 1. januara 2020. i trajaće četiri godine.

Učesnici „SMART4ALL“ projekta okupili su se u poslednjoj nedelji januara na početnom sastanku projekta u Patrasu u Grčkoj. Projektom „SMART4ALL“ koordinira Univerzitet na Peloponezu, a okuplja 25 partnera iz 16 različitih zemalja Evrope. Cilj sastanka su bili postavljanje vizije i pokretanje diskusije o predloženom planu rada. U Srbiji, projektom će upravljati Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kroz Centar za metrologiju, a nacionalni koordinator je prof. dr Zoran Mitrović sa Katedre za električna merenja.

„SMART4ALL“ ima za cilj da okupi digitalna inovaciona čvorišta i izgradi kapacitet među evropskim učesnicima na digitalnom tržištu kroz niz prekograničnih eksperimenata posvećenih transferu tehnologije između univerziteta i kompanija. U fokusu ovih eksperimenata su specifični sajberfizički sistemi sa malom potrošnjom energije, koji funkcionišu putem Interneta i imaju jedinstvene karakteristike. Na taj način, projekat će, pod zajedničkom vizijom, spojiti različite kulture, regulatorne okvire, različita geografska područja i različite oblasti primene.

Na sastanku u Patrasu, koordinatori su dali uvod u projekat, naglašavajući tehničke izazove. Koordinator projekta prof. Nikolaos Voros izjavio je da će „SMART4ALL“ morati premostiti finansijski jaz transfera tehnologije u domenima kao što su digitalni transport, digitalna poljoprivreda, digitalna životna sredina i digitalno sve. Najvažnija stvar biće da ova novoformirana digitalna inovaciona čvorišta osnaže regionalne zajednice, sinhronizuju evropske i nacionalne strategije razvoja i dovedu na tržište nove proizvode i poslovne ideje iz južne i istočne Evrope – područja koja poseduju mnogo skrivenog blaga, kada su u pitanju tehnološke inovacije i razvoj poslovanja“.

Tokom dva dana sastanaka obavljena je detaljna analiza tehničkih aspekata projekta, čime je najavljen period napornog rada i obećavajućih ishoda. Sve regionalne i nacionalne organizacije, koje su zainteresovane da prate razvoj tržišne platforme „Market-as-a-Service“, kao i otvorene pozive za finansiranje eksperimenata, mogu biti u toku putem veb sajta http://www.smart4all-project.eu ili povezujući se sa projektom putem sledećih društvenih medija:

LinkedIn

Twitter

Facebook
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.