Doc. dr Dejan Ecet dobitnik nacionalne nagrade za najbolju doktorsku disertaciju


14.02.2020. - 09:39 

Doc. dr Dejan Ecet, sa Katedre za arhitekturu i urbanizam, Departmana za arhitekturu i urbanizam, dobitnik je nacionalne nagrade „Milorad Macura” za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti arhitekture i urbanizma u 2019. godini koju dodeljuje Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS).

Diseretaciju na temu „Prilog razvoju metoda arhitektonskog projektovanja školskih zgrada“ doc. dr Dejan Ecet odbranio je na Fakultetu tehničkih nauka pod mentorstvom prof. dr Jelene Atanacković Jeličić i prof.dr Milana Rapaića a nagrada mu je uručena u prostorijama Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije 27. januara 2020. godine u Beogradu.

Tema disertacije je implementacija CA (ćelijskih automata) u proces projektovanja školskih zgrada koja podrazumeva izradu algoritma koji generiše rešenja u skladu sa prethodno definisanim pravilnostima prostorne organizacije školske zgrade. Ovakav pristup u arhitektonskom projektovanju koristi dostupne informacione tehnologije u cilju repozicioniranja arhitekte u okvirima samog projektantskog procesa, automatizujući naporan postupak analognog kreiranja svih mogućih rešenja. Može se čak reći da ovaj pristup inteligentnom projektovanju, predstavlja svojevrsni ekspertski sistem, koji znanje projektanta profesionalca pretvara u formalne načine odlučivanja karakteristične za njegov način razmišljanja.