Predavanje: Primena veštačke inteligencije u industriji


17.12.2019. - 08:05 

Prof. dr Zoran Milošević, profesor na Faculty of Engineering and Physical Sciences, University of Surrey (Velika Britanija) i redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu u četvrtak, 26. decembra 2019. godine u Svečanoj sali Fakulteta sa početkom u 12 časova održaće predavanje na temu “Primena veštačke inteligencije u industriji“.

Vestačka inteligencija i Deep Learning tehnologija su napravile revoluciju u načinu na koji koristimo informacije. Mnogima su poznate aplikacije poput Google i Facebook-a, prepoznavanja slike ili govora, a nekima i one koje su u razvoju, poput automatizovane vožnje, medicinske dijagnostike, kretanja tržišta.

Nema sumnje da će Deep Learning tehnologija krenuti i u pravcu radikalne promene načina na koji koristimo informacije prikupljene u toku vođenja industrijskih i tehnoloških procesa i promene načina na koji se procesi modeluju i simuliraju, često opisana frazom “Deep Learning reads nature in original”. Ovakva primena je potpomognuta i omogućena sve širom rasprostranjenošću Distributed Control sistema i arhiva podataka (Data Historian) u industriji.

Predavač: Prof dr Zoran Milošević
Dr Zoran Miloševic je profesor na Faculty of Engineering and Physical Sciences, University of Surrey (Velika Britanija) i redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu. Takođe je i Resident Technology Expert u Artificial Intelligence firmi Imubit (Houston, USA). Njegova naučna i profesionalna karijera je dugi niz godina bila usmerena ka optimizaciji tehnoloških procesa i dr Milošević je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti optimizacije petrohemijskih procesa i postrojenja rafinerija nafte – reputacija stečena tokom 25 godina rada u instituciji KBC Process Technology (Velika Britanija).
Poslednjih godina, njegov istraživački rad je okrenut ka primeni veštačke inteligencije u procesnoj industriji, i kao Imubit-ov Technology Expert na izvoru je najnovijih dostignuća i uključen je u pionirski poduhvat razvoja prvih industrijskih aplikacija.