Prof. dr Mili Stojaković uručena Nagrada za životno delo


12.12.2019. - 21:30 

Nagrada za životno delo iz oblasti tehničkih nauka za 2019. godinu uručena je prof. dr Mili Stojaković, direktoru Departmana za opšte discipline u tehnici na svečanoj akademiji održanoj na Fakultetu tehničkih nauka 28. novembra 2019. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

Pored prof. Stojaković, priznanje iz oblasti biotehnoloških nauka pripalo je dr Jovanki Atlagić, naučnom savetniku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, a iz oblasti prirodno – matematičkih nauka nagrađen je prof. dr Stevica Đurović, sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Dr Tomislav Cigić, profesor Medicinskog fakulteta dobitnik je priznanja iz oblasti medicinskih nauka, a ove godine priznanje iz oblasti umetnosti posthumno je dodeljeno Bošku Ševo, sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Priznanja su laureatima uručili prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i prof. dr Marijana Ačanski, predsednica Upravnog odbora Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine.

Pored mnogobrojnih predstavnika akademske i naučne zajednice, svečanosti su prisustvovali akademik Stevan Pilipović, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu i prof. dr Nenad Ostojić, potpredsednik Matice Srpske.

Ovo prestižno priznanje dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine u Novom Sadu od 1996, a kriterijumi na osnovu kojih se stiče pravo na nominaciju i učešće na konkursu za dodelu ovog značajnog priznanja su zapravo rezultati obrazovno-pedagoškog rada, usavršavanje i osavremenjivanje nastavnih programa, doprinos ostvaren na drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu, rezultati naučno-istraživačkog rada u inovativnosti, kao i ostvarena priznanja za pedagoški i naučni rad.

-----
Prof. dr Mila Stojaković diplomirala je na PMF-u u Novom Sadu 1975. godine, a doktorsku disertaciju na istom fakultetu odbranila 1980. godine pod mentorstvom akademika prof. dr Olge Hadžić. Od 1975. godine radi na FTN-u gde je u zvanje docenta izabrana 1982. godine, u zvanje vanrednog profesora 1988. godine, a u zvanje redovnog profesora 1993. godine.

Od 1995. godine do danas obavlja dužnost šefa Katedre za matematiku, a od 1998. direktora Departmana za opšte discipline u tehnici.

Tokom dosadašnje univerzitetske karijere, prof. Stojaković je izvodila nastavu na više od 20 predmeta na svim stepenima studija i na različitim studijskim programima FTN-a i njena predavanja odslušalo je više od 25.000 studenata. Prof. Stojaković se u svom naučnoistraživačkom i stručnom  radu posvetila primenjenoj matematici – verovatnoći, statistici, neodređenim sistemima, teoriji nepokretne tačke, operacionim istraživanjima i slučajnim procesima.
Objavila je preko deset udžbenika od kojih su neki imali i po desetak ponovljenih izdanja i više od 70 naučnih radova i na skoro svim radovima je jedini, prvi ili korespondirajući autor. Saopštila je svoje naučne rezultate na preko 30 naučnih skupova.

Kao šef Katedre za matematiku inicirala je, organizovala i aktivno učestvovala u  usavršavanju i osavremenjavanju nastavnih planova i programa, uvođenju novih metoda u nastavni proces, formiranju novih smerova i predmeta na osnovnim, magistarskim, master i doktorskim studijama na svim studijskim programima FTN-a.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.