Digitalno rešenje FTN-a nagrađeno na Sajmu "Nauka za privredu"


06.12.2019. - 10:54 

Na trećem sajmu „Nauka za privredu“ na kome je FTN i ove godine uzeo učešće, prof. dr Nikoli Đuriću i timu sa Katedre za teorijsku elektrotehniku, Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije uručena je nagrada za jedno od najboljih predstavljenih digitalnih rešenja za uspešno povezivanje nauke i privrede.

Treći po redu Sajam „Nauka za privredu“ održan je u četvrtak, 5. decembra 2019. godine u Kongresnom centru “Master“ Novosadskog sajma. Sa ciljem da okupi najznačajnije fakultete, naučnoistraživačke institute i centre koji će predstaviti različita rešenja i mogućnosti direktnog transfera znanja i tehnologija u privredu ovogodišnji sajam kao temu je imao „Digitalna rešenja za uspešna povezivanja nauke i privrede“. Sajam je svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović a prisutnima su se obratili i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević i prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović. Fakultet tehničkih nauka na ovom događaju predstavljali su dekan, prof dr Rade Doroslovački, prodekan za investicije i saradnju sa privredom prof. dr Srđan Kolaković, direktori departmana, brojni profesori i asistenti kao i predstavnici Marketing službe i Marketing tima.

FTN je, kao i do sada ostvario zapažen nastup na ovom sajmu i predstavio četiri digitalna rešenja koja su inovativna i komercijalno primenjiva. Ove godine prvi put organizatori su predvideli i dodelu priznanja za najbolja rešenja. Od ukupno 25 prijavljenih rešenja fakulteta i naučnoistraživačkih instituta  sa teritorije AP  Vojvodine jedno od nagrađenih rešenja bilo je i rešenje pod nazivom „Softver za prikupljanje u bazu podataka i prezentaciju rezultata rada mreže senzora nejonizujućeg zračenja“, prof. dr Nikole Đurića i tima sa Katedre za teorijsku elektrotehniku, Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. Cilj ovog rešenja je da se putem interneta omogući javni uvid u postojeće nivoe EM polja, prvenstveno električnog polja visokih frekvencija, na osnovu rada mreže bežičnih senzora za kontinualni monitoring EM polja.  

Fakulet tehničkih nauka predstavljali su i Departman za računarstvo i automatiku sa dva rešenja: „Modernizing Laboratories for Innovative Technologies – DRIVE“ i „Inteligentni nadzorno-upravljački sistem za rano otkrivanje i eliminaciju neželjenih stanja i promena na uređajima, opremi i procesima u procesnoj industriji“ kao i Departman za saobraćaj sa rešenjem „Metodologija za standardizaciju prikupljanja i obrade statističkih podataka kod poštanskih operatora”.

U okviru Sajma održan je i Okrugli sto na temu “Društveno odgovorna digitalizacija” na kome je FTN predstavljao doc. dr Miodrag Đukić, direktor Departmana za računarstvo i automatiku.

Sajam „Nauka za privredu“ i ove godine organizovan je na inicijativu Pokrajinske vlade, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Univerziteta u Novom Sadu i Novosadskog sajma.  
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.