Stručna ekskurzija u Nemačkoj i Slovačkoj


25.11.2019. - 21:33 

Veliki broj profesora i studenata mašinstva učestvovao je u sedmodnevnoj stručnoj poseti industrijskih proizvodnih pogona globalnih kompanija i svetski poznatih muzeja u Nemačkoj i Slovačkoj.

Po dolasku u Štutgart prve utiske na studente je ostavio industrijski kompleks Mercedes Benz u čijem sastavu je obavljena poseta muzeju. U izložbenom prostoru se nalazilo preko 160 vozila grupisanih prema godini proizvodnje i nameni. Pored putničkog programa izložena su i vozila iz teretnog programa, kao i vozila specijalne namene. Veliku pažnju studenata je privukao simulator vožnje auto trka. Ostatak dana studenti su iskoristili za obilazak gradskih znamenitosti.

Nastavak ekskurzije obeležio je Seminar o mogućnostima i tehnološkim dostignućima na polju CNC mašina alatki koji je održan u fabrici STAMA u Šlirbahu. Studentima je u obilasku proizvodnog pogona ove kompanije domaćin bio gospodin Ivan Lovrek koji im je omogućio jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja na srpskom jeziku, što je izazvalo veliku zainteresovanost studenata. Nakon obilaska razmatrane su mogućnosti saradnje, stručnog usavršavanja i ostvarivanja prakse za naše studente.

Sledeća stanica bila je Minhen gde su studenti posetili muzej BMW-a i Tehnički muzej. U blizini BMW-ovog muzeja se nalazi i BMW Welt, moderni prodajni salon gde je većina studenata iskoristila priliku za test vožnju pojedinih modela. Najveća zainteresovanost je vladala za modelima automobila na električni pogon. U širokoj ponudi Tehničkog muzeja studente je najviše zainteresovala postavka istorijskog razvoja iskopavanja prerade i obrade metala kao i razvoj aviotehnike.

Poslednjeg dana ekskurzije organizovana je poseta fabrici Volkswagen u Bratislavi. U toku obilaska akcenat je stavljen na pogon preseraja koji služi za proizvodnju oplata automobila i pratećih elemenata i pogon zavarivanja gde se oplate međusobno zavaruju formirajući karoseriju automobila.

Ekskurzija je realizovana na inicijativu Saveza studenata, uz podršku Departmana za proizvodno mašinstvo, Departmana za mehanizaciju i konstukciono mašinstvo i Departmana za energetiku i procesnu tehniku.

FOTO: Departman za proizvodno mašinstvo
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.