Institut Fraunhofer i FTN potpisali Memorandum o saradnji


28.10.2019. - 08:35

U Vladi Republike Srbije Fakultet tehničkih nauka potpisao je Memorandum o saradnji sa nemačkim Institutom Fraunhofer kojim se stvara osnova za implementaciju koncepta Industrija 4.0 u Srbiji.

U prisustvu dr Nenada Popovića, ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Memorandum su potpisali prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka i Jakob Edler, izvršni direktor Fraunhofer Instituta.

Ovom prilikom ministar Popović je istakao da je ovakav dokument veoma značajan za Srbiju, jer se njegovim potpisivanjem omogućava stvaranje podloge za implementaciju Industrije 4.0 u našoj zemlji, ali i uslova za privlačenje novih investitora iz Nemačke što će uticati na otvaranje novih, visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji. „Ovaj Memorandum omogućiće razmenu znanja, iskustava i transfer tehnologija između srpskih i nemačkih stručnjaka, kao i vodećih naučno-istraživačkih organizacija u tom procesu“ - rekao je ministar Popović i dodao da je ovo još jedno priznanje za STEM fakultete u Srbiji, koji su od strane najrelevantnijih svetskih rejting agencija ocenjeni kao najbolji u ovom delu Evrope.

Jakob Edler, izvršni direktor Fraunhofer instituta prilikom potpisivanja Memoranduma istakao je odličnu saradnju sa FTN-om koja je do sada bila realizovana u različitim kontekstima. “FTN je član konzorcijuma našeg poznatog evropskog istraživanja o proizvodnji i ima presudnu ulogu za ovu studiju koja se odnosi na napredne proizvodne tehnologije i digitalizaciju u Srbiji“ – dodao je Edler.

Prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN-a izrazio je veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji sa ovako značajnom nemačkom institucijom.
„Mi ne stvaramo nauku radi nauke, već radi primene, a to je i pravac delovanja Instituta Fraunhofer zbog čega smo i našli zajednički jezik” – istakao je prof. Doroslovački.

FOTO: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj
FOTO: doc. dr Uglješa Marjanović
 

  • Nije moguće prikazati sliku.