Prof. dr Vladimir Katić održao predavanje u SANU


11.10.2019. - 07:33 

Na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu prof. dr Vladimir Katić, prodekan za finansije i razvoj Fakulteta tehničkih nauka održao je predavanje na temu “Energija vetra, biomase i geotermalnih izvora”.

Pred mnogobrojnim uvaženim akademicima, profesorima i drugim zainteresovanima, među kojima su bili i predsednik i potpredsednik SANU, direktor Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla i drugi, prof. Katić je u okviru svog izlaganja predstavio moguća rešenja za klimatske promene kao posledice povećanja emisije gasova staklene bašte (naročito CO2), za pojavu „kiselih“ kiša i čestica PM10-PM2,5, koje izazivaju veliku zabrinutost javnosti i našeg društva.

Kako je naveo prof. Katić izlaz iz ovakve situacije se traži u sveukupnoj dekarbonizaciji, odnosno u primeni čistih oblika energije, kakva je električna, čime se značajno povećava i energetska efikasnost. Međutim, termoelektrane, tj. elektrane na ugalj, mazut i na druga tečna goriva, kao jedan od značajnijih izvora električne energije u svetu, zasnivaju svoj rad na sagorevanju ovih fosilnih goriva i zaslužne su za pomenute emisije štetnih gasova i čestica. “Širom primenom obnovljivih izvora energije, kakvi su energija vetra, sunca, tekuće vode, biomase, mora (morski talasi, morske struje, plima i oseka) i geotermalni izvori, mogu se umanjiti ovi efekti” – ovom prilikom istakao je profesor Katić. Pored toga termoelektrane su energetski neefikasne, što je dodatni problem, kome tek treba posvetiti posebnu pažnju.

U okviru predavanja dat je kratak pregled energetskog potencijala vetra, koji ima mogućnost realizacije najvećih kapaciteta, pored hidro izvora, za generisanje električne energije. Predstavljene su raspoložive tehnologije i dosadašnja iskustva u primeni ovog oblika energije, a poseban osvrt dat je na mogućnosti, stanje i perspektive u Srbiji, kao i na izbor najpovoljnijih tehničkih rešenja. Istaknuti su i problemi u njihovom korišćenju, kao što je intermitetnost energije vetra, uticaj na stabilnost sistema, kvalitet električne enrgije i dr.

Nakon toga, fokus je bio na energiji biomase, kao najznačajnijem potencijalu u Srbiji, koji ima širok dijapazon mogućnosti korišćenja. Posebna pažnja bila je posvećena primeni biogasa i peleta za kogeneraciju električne i toplotne energije, postojećem stanju i budućim kapacitetima ovih elektrana u Srbiji.

U poslednjem delu predavanja razmatrani su geotermalni izvori energije, njihovi potencijali i kapaciteti, kao i ograničenja koja imaju u proizvodnji električne energije, naročito u Srbiji.

Predavanje je naišlo na pozitivan odjek akademske i stručne javnosti, a brojni prisutni su čestitali profesoru Katiću na veoma interesantnom izlaganju i u živoj diskusiji ostali duže vreme interesujući se za brojne detalje iz ove tematike.

FOTO: SANU
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.