FTN deo najveće investicije u Srbiji - više od sto inženjera čeka posao u kineskoj kompaniji Linglong Tajers


30.09.2019. - 10:58 

Na sastanaku koji je održan u Vladi Republike Srbije definisano je da najveća investicija u Srbiji, investicija od oko milijardu dolara koju ulaže kompanija Linglong Tajers, počinje sa realizacijom. Sastanku su prisustvovali, pored predsednika kompanije Feng Vang i dekani tri fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta tehničkih nauka, Tehnološkog fakulteta i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina, a prvi korak kompanije predstavlja obezbeđenje odgovarajućih kadrova, prevashodno inženjera i tehnologa. Ova kompanija je trenutno nosilac najveće investicije u Srbiji i zapošljava preko 15000 radnika u celom svetu. U Srbiji je planirano da do kraja 2021. godine u njoj radno mesto nađe 1200 zaposlenih.

Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka je na sastanku istakao značaj i ulogu FTN-a u obrazovanju inženjera, kao i njegov doprinos primeni strateških smernica Vlade Srbije. „U razgovoru je iskazana potreba za 100-150 zaposlenih u najkraćem vremenskom periodu koji bi odmah nakon potpisivanja ugovora počeli sa učenjem kineskog jezika. Pored njih postoji potreba za 20-30 zaposlenih na poslovima održavanja opreme, 60-90 inženjera tehničke struke, u smislu vođa smene planera proizvodnje i dr. i 20-30 zaposlenih na poslovima finansija i menadžmenta“ - istakao je prof. Doroslovački i dodao da je, takođe, navedena potreba da se angažovani zaposleni što pre upute na stručno usavršavanje u Kinu na šest meseci do godinu dana.

Pozicije za koje je na sastanku istaknuta potreba su: ISO QMS, službenik za nabavku, službenik za logistiku, službenik za uvoz i izvoz, službenik za informacione sisteme, službenik za računovodstvo, građevinski inženjer, službenik za obuku kadrova, službenik za internu komunikaciju, službenik za bezbednost i zaštitu na radu, planer, upravljanje zalihama, GA menadžer, menadžer proizvodnje, istraživanje i razvoj.

Sve ove značajne aktivnosti odvijaju se u okviru velike inicijative Pojas i put predsednika Si Đinpinga, čiji je jedan od osnivača i Republika Srbija.