Razgovor o nastupu Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019.


19.09.2019. - 12:11 

Razgovor o Samo(iz)gradnji – nastupu Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019, najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru održaće se u subotu, 21. septembra 2019. godine u 17 časova u Galeriji Žad (Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd).

U razgovoru učestvuju:
Siniša Ilić, član kustoskog tima Nacionalne postavke
Mirjana Dragosavljević, član autorskog tima Nacionalne postavke
Romana Bošković Živanović, član kustoskog tima Studentske postavke
Maja Ivanović, član studentskog autorskog tima
Ljiljana Miletić Abramović, komesar nastupa (MPU)

Razgovor vodi: Tatjana Dadić Dinulović, komesar nastupa

Nacionalnu postavku "Radovi na sceni" čine dve celine. Kolektivni multidisciplinarni rad tematizuje pojam prekarnosti, oslanjajući se na istraživanje kulturnih politika na prostorima Jugoslavije i Srbije, načinima na koje one dizajniraju umetničku scenu i uslove u kojima nastaje umetnost. Druga celina, selekcija Pogled na scenu predstavlja izbor radova koji reflektuje različite izraze scenskih umetnosti i dizajna, nastalih u protekle četiri godine.

Studentski rad "Ravnoteža" je performativna instalacija koja govori o samo(iz)gradnji kao procesu uspostavljanja različitih odnosa i stalnom traženju ravnoteže sa neposrednim okruženjem. Dvanaestoro studenata iz različitih škola, disciplina i gradova, su kroz potragu za vrednostima, događajima i situacijama koje su ih izgradile, došli do spoznaje da su upravo odnosi i razumevanje sa drugim ljudima iz neposredne okoline i mikro zajednica čiji su bili deo, ono što ih je oblikovalo i motivisalo.

Fotografija: Radovi na sceni, nacionalna postavka, Nemanja Knežević