Prof. Cvetićanin u 1,5% najbolje rangiranih naučnika u svetu


16.09.2019. - 11:15 

Prilikom evaluacije i rangiranja oko sedam miliona svetskih naučnika, koje je predvodio prestižni Univerzitet Stanford, među 100.000 najcitiranijih svrstana je i prof. dr Livija Cvetićanin, direktor Departmana za tehničku mehaniku FTN-a.

Nakon višegodišnjeg istraživačkog projekta, Univerzitet Stanford je predstavio listu naučnika iz celog sveta koji su rangirani na osnovu, do sada, najsveobuhvatnije analize naučnih rezultata i prema više kriterijuma, a podaci o publikacijama i izvornoj citiranosti su preuzimani iz baze SCOPUS.

Lista obuhvata sve svetske naučnike iz 22 različita naučna polja i 176 potpolja istraživačkog rada. Kriterijumi za ocenu naučnika su bazirani na ukupnom broju citata na radovima, Hiršovom indeksu, Modifikovanom Hiršovom indeksu za koautorstvo, broju citata koje ima istraživač na samostalnim radovima i radovima na kojima je prvi ili poslednji autor.

Prema Stanfordovoj metodologiji rangiranja ukupno je osam srpskih naučnika svrstano u 1,5% svetske naučne elite, među kojima su, pored prof. Cvetićanin i akademici Ivan Gutman (Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu), Dušan Teodorović (Saobraćajni fakultet u Beogradu), Vladimir Kostić (Medicinski fakultet u Beogradu), Zoran Petrović (Institut za fiziku u Beogradu), Nikola Konjević (Fizički fakultet u Beogradu) i dr Magdalena Đorđević (Institut za fiziku u Beogradu) i prof. dr Gordana Ćirić Marjanović (Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu).

Rezultati istraživača sa Stanforda su objavljeni u časopisu PLOS Biology u okviru rada „A standardized citation metrics author database annotated for scientific field“.

-------

Prof. Cvetićanin je zaposlena na FTN-u od 1975. godine gde je radila u svim nastavničkim zvanjima. Doktorirala je 1981. godine i od tada je napisala preko 400 radova (od kojih preko 170 koji su evidentirani na SCI listi), pet udžbenika, šest monografija na engleskom jeziku kod svetski poznatih izdavača (Springer, Gordon and Breach) i više poglavlja u monografijama na engleskom jeziku. Dobitnica je nagrade „Rastko Stojanović" 1986. godine Jugoslovenskog društva za mehaniku za najbolji rad naučnika mlađih od 35 godina, a za izuzetan doprinos na polju naučnog i nastavničkog rada, 1998. godine, prof. Cvetićanin dobija „Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada”. U 2006. godini Fakultet tehničkih nauka joj je uručio nagradu za najveću naučnu produkciju, a pet godina kasnije izdavačka kuća Thompson Reuters joj dodeljuje nagradu za najcitiraniji jednoautorski rad u Srbiji koji spada u red 1% najcitiranih radova iz fizike u svetu za tu godinu. Prof. Cvetićanin je prošle godine dobila i „Nagradu za životno delo“ iz oblasti tehničkih nauka.