Nastup Srbije na "Praškom kvadrijenalu" 2019


05.06.2019. - 15:37 

Na najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru - “Praškom kvadrijenalu”, veliki broj profesora i studenata Fakulteta tehničkih nauka će činiti tim koji će predstavljati Srbiju od 6. do 16. juna 2019. godine u dve kategorije: Nacionalna postavka i Studentska sekcija. Nacionalni dan Srbije, kojim će se obeležiti nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019, biće održan 12. juna, od 17 do 19h, mesto održavanja je Výstaviště Praha u ulici Stromovka 1058.

Tema nastupa Srbije za obe kategorije biće “Samo(iz)gradnja”, a osim ovog konteksta, nastup Srbije oslonjen je i na koncept Kvadrijenala koji akcenat stavlja na one autorske pristupe koji scenski dizajn razvijaju kao snažni sastavni deo ukupne umetničke ideje, a ne kao podređenu ili prateću disciplinu. U tom smislu, nastup Srbije posvećen je identifikaciji, mapiranju i predstavljanju autora, događaja, manifestacija i institucija koji u svom radu neguju ovakav pristup scenskom dizajnu i scenskom prostoru.

Nacionalna postavka “Radovi na sceni” koncipirana je kroz dve ravnopravne selekcije. Jedna je realizacija kolektivnog umetničkog rada u kojem učestvuju umetnici po pozivu, a druga “Pogled na scenu” predstavlja radove odabrane na javnom konkursu koji će biti predstavljeni kroz dokumentaciju u prostoru postavke i kao arhiva na posebnim veb stranicama.

“Raznoteža” je naslov Studentske sekcije koja će izložiti zajedničku performativnu instalaciju, nastalu zajedničkim radom i kroz višemesečne radionice, 12 studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih dvostepenim javnim konkursom. Tokom perioda pripreme studenti su istraživali temu konstruisanja zajednice i društva kroz građenje pojedinca.

Organizatori nastupa naše zemlje su Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka – OISTAT centar za Srbiju, a komesari su Ljiljana Miletić Abramović, istoričar umetnosti, muzejski savetnik i direktor Muzeja i dr Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna i redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka. Nastup se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Veliki broj profesora i studenata Fakulteta tehničkih nauka čini tim koji će predstavljati Srbiju:

Programski savet: Ljiljana Miletić Abramović, Tatjana Dadić Dinulović, Slobodan Danko Selinkić, Milica Cukić i Dobrivoje Milijanović

Kustosi Nacionalne postavke: Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Maja Mirković

Kustoski tim Studentske sekcije čine dr. um. Romana Bošković Živanović (Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu), dr. um. Mirko Stojković (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), Zora Mojsilović (Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu), Deneš Debrei (Akademija umetnosti u Novom Sadu), dr Milena Kordić (Arhitektonski fakultet u Beogradu) i Andrija Pavlović (Nova akademija umetnosti u Beogradu).

Direktor nastupa: doc. dr Aleksandra Pešterac (FTN)
Pomoćnik direktora nastupa: asistent Bojana Nikolić (FTN)
Direktor produkcije nastupa: Andrija Dinulović
Istaživači na projektu nacionalne postavke: Aleksandra Tatić i Jelena Veljković (FTN)
Mentorski tim studentske postavke: asistent Darinka Mihajlović (FTN), Draško Adžić i asistent Dragana Vilotić (FTN)
Autorski tim studentske postavke: Lara Bunčić (FTN), Nikola Isaković, Maja Ivanović (FTN), Bojan Kaurin (FTN), Jovana Matić, Đorđe Nešović, Ema Pavlović (FTN), Lara Popović, Filip Šćekić (FTN), Katarina Šijačić (FTN), Marija Šumarac i Aleksandra Vučković (FTN)
Konsultant za studentsku postavku: Pavle Dinulović
Produkcijski tim: Dragana Jovović i Udruženje Umetnički rad, Beograd (izvršna produkcija nacionalne postavke); asistent Aleksandra Lozanović (FTN) (izvršna produkcija studentske postavke); Janko Dimitrijević, Neda Šorak Krndija i Anđa Brstina (FTN)
Tehnički tim: Object Constructors (tehnička produkcija nacionalne postavke); Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, (tehnička produkcija studentske postavke); Vladimir Savić (FTN) (menadžer tehničke produkcije studentske postavke); Igor Ljubić (FTN), Milena Grošin (FTN) i Nađa Vukorep (FTN)
Supervizor tehničke realizacije nastupa: doc Vladimir Ilić (FTN)
Dizajn kataloga: doc. dr um. Mia David (FTN)
Produkcija kataloga: asistent Bojana Nikolić (FTN)
Foto tim nastupa: Nemanja Knežević (rukovodilac), Ivanino DeVillano Đukić (FTN) i Stanislava Vučetić (FTN)

Srbija na Praškom kvadrijenalu učestvuje od početka njegove realizacije, od 1967. godine, a pre četiri godine nagrađena je Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.