Predstavljanje RESCUE projekta


03.06.2019. - 14:30 

U četvrtak, 6. juna 2019. godine u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 12.00h biće predstavljen projekat RESCUE koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije a u okviru programa prekogranične saradnje Republike Srbije i Republike Hrvatske -  Interreg IPA CBC.

Osnovni cilj ovog projekta, čiji je naziv “Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings", jeste promocija šire upotrebe obnovljivih izvora energije kao i unapređenje mera energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Partneri na realizaciji ovog projekta su vodeće institucije iz regiona i to: Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Klinički Centar Vojvodine, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih  tehnologija iz Osijeka, Kliničko bolnički centar Osijek, Mašinski fakultet iz Slavonskog Broda.

Tokom realizacije projekta biće izgrađeni značajni kapaciteti za proizvodnju energije upotrebom obnovljivih izvora energije na zgradama projektnih partnera a takođe biće značajno unapređenja i njihova energetska efikasnost. To podrazumeva izgrađivanje fotonaponskih elektrana, vetro-generatorskih sistema,  solarnih kolektora, punionica za električna prevozna sredsta, sistema za skladištenje električne energije i dr.

Ukupna  finansijska vrednost RESCUE projekta iznosi 1.936.989,91 EUR od čega su 1.646.411,40 EUR bespovratna sredstva Evropske unije.

O projektu i njegovom značaju za projektne partnere, prekogranični region, građane u prekograničnom regionu i šire, govoriće na prezentaciji RESCUE projekta predstavnici  pokrajinskih sekretarijata, predstavnici institucija projektnih partnera iz Srbije i Hrvatske kao i sami učesnici projektnih timova.

Na svečanom otvaranju dagađaja obratiće se:
- Predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine
- Rudolf Tot, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine
- Prof. dr Edita Stokić, direktor Kliničkog centra Vojvodine
- Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka
- Prof. dr Boris Dumnić, rukovodilac projekta RESCUE

Detaljnu agendu možete pogledati OVDE.