Poseta delegacije FTN-a Politehničkom univerzitetu u Temišvaru


03.06.2019. - 08:07 

Nakon što su u aprilu mesecu Fakultet tehničkih nauka posetili visoki predstavnici Politehničkog univerziteta iz Temišvara kada je i potpisan sporazum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i ove visokoobrazovne institucije iz Rumunije, u petak, 24. maja usledila je i povratna poseta delegacije sa FTN-a.

Delegaciju su činili: prof. dr Vladimir Katić, prodekan FTN-a za finansije i razvoj, prof. dr Darko Stefanović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju i predstavnik Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, prof. dr Boris Dumnić, direktor Departmana za energetiku, elektoniku i telekomunikacije, prof. dr Sebastian Baloš, direktor Departmana za proizvodno mašinstvo i doc. dr Miodrag Đukić, direktor Departmana za računarstvo i automatiku. Sa delegacijom su išli studenti III godine studijskog programa Čiste energetske tehnologije i studijskog programa strukovnih studija Elektroenergetika - obnovljivi izvori električne energije.

Tokom posete predstavnici FTN-a su obišli Rektorat Unverziteta gde su ih  dočekali rektor, prof. dr Viorel-Aurel Šerban prorektor Florel Dragan, kao i profesor Marian Grekonici.
Kako Politehnički univerzitet naredne godine proslavlja 100 godina postojanja, za goste je najpre organizovan obilazak izložbe u okviru koje je prikazan istorijat ove značajne institucije. Oni su imali priliku da vide Odluku o osnivanju Univerziteta iz perioda Kraljevine 1920. godine, prve indekse, prvi doktorat nauka, strane udžbenike kao i drugu interesantnu dokumentaciju.

Usledio je, potom i obilazak laboratorija pojedinih fakulteta ovog univerziteta, međunarodna studentska radionica na temu „Environmental effects of electric vehicles usage“, a na posebnoj ceremoniji prof. dr Vladimiru Katiću dodeljena je akademska titula počasnog profesora ovog univerziteta.

Cilj posete bio je, pre svega konkretizacija saradnje dve institucije u okvirima zajedničkog učešća na međunarodnim projektima, naučnoistraživačkom radu, izdavanju dual-degree diploma za doktorske studije, kao i nastavak realizacije razmene studenata i osoblja kroz Erasmus+ program.

Direktori departmana FTN-a u okviru obilaska Politehničkog univerziteta sastali su se i sa kolegama sa srodnih fakulteta i departmana.
Prof. dr Sebastijan Baloš, direktor Departmana za proizvodno mašinstvo je posetio Departman za materijale i proizvodne tehnologije, odnosno, laboratorije za materijale, mehanička ispitivanja, laboratoriju za zavarivanje i laboratoriju za mašine alatke. Dogovoren je princip otvorenih laboratorija i identifikovane su oblasti moguće međusobne saradnje. Takođe, razmenjena su iskustva u vezi saradnje sa privredom, kako u pogledu ispitivanja za potrebe industrije, tako i u pogledu ustupanja savremene opreme od strane vodećih svetskih proizvođača u edukativne, promotivne i naučne svrhe.
Prodekan za nauku i međunarodnu saradnju FTN-a, prof. dr Darko Stefanović, pored obilazaka laboratorija Univerziteta ističe i uspešne pregovore o nastavku saradnje u okviru CEEPUS projekta.
doc. dr Miodrag Đukić, direktor Departmana za računarstvo i automatiku kao osnovne utiske nakon posete Temišvaru navodi:  „Iako je prisustvo računarstva na Politehničkom univerzitetu u Temišvaru duže nego u Novom Sadu, danas postoje velike sličnosti u temama kojima se bavi njihov Fakultet za automatiku i računarstvo i naš Departman za računarstvo i automatiku. Takođe, suočavamo se sa vrlo sličnim problemima. Zbog toga, sa obe strane postoji jasno razumevanje da su potencijal i potreba za saradnjom veliki. Nadamo se učestvovanju na zajedničkim projektima, usklađivanju studijskih programa, kao i razmeni nastavnika i studenata.“
Porf. dr Boris Dumnić, direktor Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije prisustvovao je međunarodnoj studentskoj radionici, a zatim obišao laboratoriju za elektromotorne pogone i obnovljive izvore, gde je uočio niz potencijalnih oblasti za naučno-istraživačku saradnju.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.