Radionica V4participation u okviru projekta Višegradskog fonda


21.05.2019. - 10:13

Radionica u okviru projekta v4Participation – Fostering education on participatory processes in urban and regional planning održana je 8. i 9. maja na Fakultetu tehničkih nauka.
Na radionici su učestvovali studenti četvrte godine Departmana za arhitekturu i urbanizam u okviru predmeta Sintezni projekat, koji su uz mentorstvo nastavnika i saradnika sa departmana (prof.dr Milica Kostreš, Ranka Medenica Todorović, Rastko Nožinić i Ivana Maraš) i partnera na projektu radili na dizajnu prostorno-tematskih celina na području Novog naselja.
Radionica je sprovedena na osnovu prethodnog rada studenata tokom semestra sa stanovnicima ovog dela grada. Semestralni zadaci i participativne aktivnosti na terenu definisani su i realizovani u saradnji sa partnerskom organizacijom Novo kulturno naselje iz Novog Sada, koja realizuje različite kulturno-umetničke programe, podstiče učešće građana i zastupa interese lokalne zajednice.

Tokom semestra studenti su obilazili teren i sprovodili ankete sa građanima, a organizovani su i dubinski intervjui i fokus grupe kao oblici participacije, u cilju prikupljanja informacija o stavovima i preferencijama korisnika prostora. Na ovaj način studentima je predstavljena metodologija rada koja korisnike stavlja u fokus dizajnerskog procesa, čime je formirana je osnova za kreiranje rešenja u skladu sa potrebama ljudi za koji se dati prostor planira i projektuje. Nakon procesa analize i prikupljanja podataka kroz participativnu praksu u toku semestra, studenti su na dvodnevnoj radionici izradili idejna rešenja koja su zatim prezentovali projektnim partnerima i stanovnicima Novog naselja.

Projekat v4Participation usmeren je ka nedostatku sistematskog pristupa u obrazovanju stručnjaka koji se bave planiranjem i uređenjem građene sredine, odnosno nedovoljnoj integraciji praktičnog iskustva u participaciji građana. Koordinator ovog projekta je Fakultet tehničkih nauka, a projekat je finansiran od strane Višegradskog fonda. Članove konzorcijuma čine partneri iz Češke (Architectural Institute ARCHIP iz Praga i Centre for the future iz Slavonica), Poljske (Open Territory Foundation i E-Humanistics sa Univerziteta Maria Curie-Skłodowska  iz Lublina)  i Mađarske (Hungarian Contemporary Architecture Centre iz Budimpešte).
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.