Poseta Fakulteta za poslovnu administraciju iz Mađarske


08.04.2019. - 10:12 

Fakultet tehničkih nauka u petak, 5. aprila 2019. godine posetili su predstavnici Departmana za logistiku i informatički menadžment Fakulteta za poslovnu administraciju (Zalaegerszeg Faculty of Business Administration – GKZ) iz mađarskog grada Zalaegerseg. Fakultet, koji inače pripada Univerzitetu primenjenih nauka iz Budimpešte (Budapest Business School BGE – University of Applied Sciences) predstavljali su dr Mikloš Guban, dekan Fakulteta i dr Agneš Mesaroš, referent za međunarodnu saradnju.

Goste je, u ime Fakulteta tehničkih nauka dočekao dekan, prof. dr Rade Doroslovački koji ih je, ovom prilikom upoznao sa radom i potencijalima Fakulteta dok su o saradnji na polju simulacija tokova materijala u intralogistici sa gostima razgovarali prof. dr Sanja Bojić i doc. dr Atila Zelić sa Katedre za mašinske konstrukcije, transportne sisteme i logistiku Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo.

Tokom posete, gosti iz Mađarske imali su priliku da se upoznaju sa radom, aktuelnim projektima i laboratorijskim resursima Katedre. Prikazan im je savremeni softverski potencijal koji studenti Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva koriste za projektovanje mašina i simulacije tokova materijala. Nakon toga, goste je primio prof. dr Dragan Ružić, direktor Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo. Sastanku je prisustvovao i prof. dr Milan Rackov a sagledane su mogućnosti razmene studenata i nastavnog osoblja između FTN-a i GKZ-a. Sastanak je rezultirao dogovorom o potpisivanju ugovora o saradnji između ove dve visokoškolske ustanove.  

Dr Mikloš Guban izjavio je da ulaganja u intralogistiku, kao i troškovi nabavke i eksploatacije mašina unutrašnjeg transporta dostižu i milionske cifre u pojedinim granama industrije i ovom prilikom, posebno istakao da su edukativni, razvojni i naučno-istraživački kapaciteti FTN-a impresivni.  „Saradnja sa Katedrom za mašinske konstrukcije, transportne sisteme i logistiku je posebno važna na polju obrazovanja analitičara ulaganja ili interdisciplinarnog profila inženjera” – naveo je dr Guban.

Pored ovoga, budući zajednički planovi sadrže i realizaciju stručne ekskurzije studenata i nastavnika Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo u Zalaegerseg. Ova poseta će obuhvatiti i obilazak test staze Zala Zone – Automotive Proving Ground Zala koja će, nakon završetka radova, činiti jedinstveni kompleks u Evropi gde će se, pored istraživanja dinamičkih pojava tokom vožnje, testirati autonomna i električna vozila.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.