Mnogobrojni srednjoškolci širom Srbije edukovani o korišćenju otpada u energetske svrhe


25.02.2019. - 09:35 

Nakon skoro godinu dana aktivnog učešća u edukativnim aktivnostima o korišćenju otpada u energetske svrhe koje je organizovao Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu uz podršku Ambasade SAD-a u Srbiji, učenici i nastavnici iz 15 srednjih škola iz Srbije, prisustvovali su završnoj konferenciji u okviru projekta „Otpad kao energent-OKEj“ održanoj na FTN-u.

Završna konferencija, koja je trajala dva dana, otpočela je pozdravnom rečju Majkla Bruka, atašea za kulturu Ambasade SAD-a nakon čega se prisutnim obratio prof. dr Dejan Ubavin, direktor Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu. Uvodno predavanje o budućim pravcima razvoja obrazovanja u upravljanju otpadom u Srbiji kao i profilima koji se edukuju na Departmanu održala je prof. dr Jelena Radonić dok je doc. dr  Đorđe Đatkov predstavio mogućnosti proizvodnje i korišćenja biogasa u Srbiji. Slađana Lalić, predstavnica preduzeća “Geocycle” koje je deo LafargeHolcim grupe, na kraju je održala predavanje o otpadu kao alternativnom gorivu u cementarama. Nastavak Konferencije bio je posvećen predstavljanju škola, njihovih projektinih aktivnosti i rezultata kao i poruka koje su želi da prenesu vršnjacima i široj javnosti. Sve škole su pokazale izuzetnu inicijativu, đaci su širili poruku o značaju iskorišćenja otpada u energetske svrhe i van okvira svojih razreda i škola, što je i bio cilj projekta. Na samom kraju okupljenima se obratio i rukovodilac projekta, Fulbrajt alumnista prof. dr Nemanja Stanisavljević.

Drugog dana Konferencije predstavnici srednjih škola posetili su kompaniju Lafarge Srbija u Beočinu, koja neguje i razvija dugu tradiciju proizvodnje cementa, gde su imali priliku da se upoznaju sa modernom i efikasnom fabrikom u oblasti uticaja na životnu sredinu i bezbednosti na radu. Po povratku učesnici Konferencije su obišli akreditovanu Laboratoriju za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha i laboratoriju Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Projekat OKEj je od maja 2018. godine realizovao Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine FTN-a uz podršku Ambasade SAD-a i predstavlja nastavak prošlogodišnjeg SKAR projekta (sakupljaža, kalkulaža, reciklaža, ambalaža). Tokom trajanja projekta, u 15 srednjih škola iz Zrenjanina, Vršca, Beograda, Bora, Subotice, Sombora, Vrbasa, Novog Sada, Šapca i Loznice održane su radionice u sklopu kojih je učenicima predstavljena osnovna problematika upravljanja otpadom, metode za energetsko iskorišćenje komponenti otpada, kao i ekološki i zdravstveni problemi koji nastaju usled neadekvatnog upravljanja i odlaganja na deponije.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.