Doc. dr Slađana Milićević dobitnica nacionalne nagrade „Milorad Macura” IAUS-a


01.02.2019. - 07:26

Doc. dr Slađana Milićević, šef Katedre za umetnost Departmana za arhitekturu i urbanizam, dobitnica je nacionalne nagrade „Milorad Macura” za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti arhitekture i urbanizma u 2018. godini koju dodeljuje Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS).

Svoju disertaciju na temu „Disocijativni prostor modernosti: Diskurs praznine u arhitekturi i vizuelnim umetnostima XX i početka XXI veka” doc. Milićević odbranila je a Fakultetu tehničkih nauka pod mentorstvom prof. dr Radivoja Dinulovića, a nagrada joj je uručena u prostorijama IAUS-a 28.1.2019. godine u Beogradu. „Tema ove studije je teorijsko uobličavanje definicije disocijativnog prostora, kojim se opisuje specifično moderni odnos subjekta i prostora, odnosno koekstenzivni (ekstimni) karakter prostornosti i subjektivnosti u modernoj epohi” - navodi doc. dr Slađana Milićević i dodaje da je analiza prostora u polju disocijativnosti sprovedena u oblasti arhitekture i vizuelnih umetnosti, prevashodno se oslanjajući na istraživanja u oblasti filozofije, psihologije i teorijske psihoanalize.

Fakultet tehničkih nauka ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Institutom za arhitekturu i urbanizam sa kojim ima potpisan sporazum o saradnji a prikazi nagrađenih radova biće objavljeni u narednom broju časopisa „Arhitektura i urbanizam”.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.