Besplatna poseta "Muzeju prisajedinjenja 1918" za studente FTN-a


09.01.2019. - 09:59 

U periodu od 1. februara do 1. maja 2019. godine Muzej Vojvodine studentima Fakulteta tehničkih nauka omogućava besplatnu posetu izložbi Od sna do jave, otvorenoj u sklopu Muzeja prisajedinjenja 1918.

Interaktivna, moderna stalna postavka koja se nalazi se u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35 (ulaz sa bočne strane), otvorena je 26. novembra 2018. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Posle više od dva veka uporne borbe, 25. novembra 1918. godine, Srbi u vojvođanskim oblastima su uspeli da steknu slobodu na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Novom Sadu, u hotelu Grand. Vekovni san Srba u vojvođanskim oblastima postao je java kada je 757 poslanika jednodušno izglasalo prisajedinjenje Bačke, Banata, Baranje Kraljevini Srbiji, a potom i široj jugoslovenskoj zajednici.

Izložba Od sna do jave prikazuje niz muzealija koji svedoče o ovom značajnom istorijskom događaju i ličnostima koje su ga svojim radom obeležile.

Studenti Fakulteta tehničkih nauka ovu izložbu mogu posetiti uz važeći indeks. Radno vreme Muzeja prisajedinjenja 1918 je: od utorka do nedelje, od 10 do 18 sati.

Više o izložbi možete pročitati na internet stranici Muzeja.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.