Održana radionica u okviru projekta V4Participation


16.11.2018. - 09:35 

U Slavonicama u Češkoj, održana je druga radionica u okviru projekta V4Participation: FOSTERING EDUCATION ON PARTICIPATORY PROCESSES IN URBAN AND REGIONAL PLANNING, finansiranog od strane Visegradskog fonda čiji je koordinator Fakultet tehničkih nauka.
Treća u nizu projektnih aktivnosti, i ova radionica, održana od 23. do 26. oktobra 2018. godine, bila je usmerena ka osnovnoj temi projekta – uspostavljanju saradnje i diseminacije dobre prakse participativnih procesa u urbanističkom i regionalnom planiranju sa ciljem njihovog uključivanja u nastavni proces. Projekat podržava učešće javnosti kroz bottom-up proces, u kome se stvaraju novi urbani kvaliteti koji doprinose održivosti i kreativnosti.

Radionicu u Slavonicama organizovali su partneri projekta – Arhitektonski institut ARCHIP /Prag i Centar za budućnost/Slavonice. Tema radionice je definisana imajući na umu pitanja kvaliteta života i uzroke demografske dinamike Slavonica, a specifično vezane za odliv stanovništva, sa jedne, i njihov povratak u naselje i doseljavanje novih stanovnika, sa druge strane. Cilj radionice je bio donošenje zaključaka koje zajednica naselja i njene institucije mogu dalje koristiti u svrhu bolje kontrole nad demografskim promenama, imajući u vidu specifičan karakter malog grada – kulturnog centra sa burnom istorijom, smeštenog uz samu granicu Češke i Austrije.

Temu je istraživao međunarodni interdisciplinarni tim od četrnaest studenata sa četiri fakulteta (ARCHIP, Fakultet prirodnih nauka u Pragu, Arhitektonski fakultet u Pragu i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu). Studenti su analizirali iskustva i stavove stanovnika kroz nenametljivu opservaciju tokova aktivnosti u naselju i intervjue sa stanovnicima različitih profila, uključujući i predstavnike gradske vlasti. Najvažniji zaključci istraživanja odnosili su se na kulturološki kontekst grada, mogućnosti širenja, pristupa i povezivanja grada sa okolinom, povećanje broja radnih mesta, saobraćaj i bezbednost, lični dohodak građana, život mlađih i starijih stanovnika, odnos prema UNESCO-u i drugo.

Članovi konzorcijuma projekta V4Participation iz Srbije, Češke, Poljske i Mađarske imali su priliku da testiraju nove vidove saradnje, kao i da učestvuju u procesu učenja i istraživanja prilagodljivih multidisciplinarnih timova sastavljenih od studenata različitih obrazovnih profila.

Naredna radionica biće održana u proleće 2019. godine u Novom Sadu, a njena priprema je već u toku.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.